Deep Impact (1998)

  En komet truer med at ramme Jorden, og hele USA kommer i fare. En evakuering bliver nødvendig. En af de mest vedkommende og særdeles


  AMERIKA GÅR UNDER

  En af de mest vedkommende og særdeles tankevækkende katastrofefilm i lange tider. "Deep Impact" får Daylight (1996), Dante’s Peak (1997) og Volcano (1997) til at blegne.

  Et universelt emne
  Det burde være et emne, der kunne interessere ethvert menneske, at det er teoretisk muligt, at en komet kan styrte lige ind i Jorden og på få øjeblikke udslette stort set alt liv. Faktisk varsler forskere ind imellem, at dette netop vil ske med vores planet. Heldigvis viser det sig, at kometerne 'vælger' en helt anden bane.

  Komet på vej mod Jorden
  I denne Mimi Leders anden film vælger kometen imidlertid ingen anden bane, den er fast besluttet på, at den vil ødelægge Jorden.

  Overvejende realistisk
  "Deep Impact" giver et overvejende realistisk billede på, hvordan mennesket vil reagere i en sådan situation. Det er den amerikanske præsident, der fortæller sit folk den uhyggelige nyhed. Men til at begynde med kan han næsten love dem, at vor tids moderne teknologi og kæmpemæssige atombomber nok skal gøre det af med den slemme komet.

  Astronauterne fejler
  Et lille hold astronauter sendes ud i god tid. De lander på kometen og nedsænker en del bomber. Uheldigvis lykkes det kun at sprænge en bid af kometen, og den vil oven i købet også ramme Jorden.
   

  Forholdsregler nødvendige

  Efterhånden går det op for præsidenten, at der ikke er noget at gøre, og han begynder at tage forholdsregler. Der vil blive kørt et random walk-program, der skal udvælge to millioner amerikanere til at bo i underjordiske huler og dermed være beskyttet mod alle farer.

  Et brutalt spil
  Det er et brutalt spil, men det er man nødt til at gøre. Ingen over 50 år vil komme med i lodtrækningen.

   

  Guide gennem tragedien
  En nyudklækket journalist guider sit folk gennem tragedien, samtidig med at hun kæmper for at blive genforenet med sin far, før det er for sent. En teenagedreng har fået kometen opkaldt efter sig, fordi han opdagede den i sit eget teleskop. Han er blevet udvalgt, men kan han nå at redde sin kæreste?

  En smule bevægende
  Under normale omstændigheder ville "Deep Impact" blot have været frygtelig amerikansk og vammel, men emnet er så frygteligt og så nærgående, at alle gode gange I love you på fascinerende vis godt kan gå hen og blive bevægende!

  Vamle sider
  Filmen har stadig sine vamle sider, men det er den ubarmhjertigt ægte gåsehud , der har overtaget denne gang. Ikke længe efter fulgte en lignende film kaldet Armageddon (1998).  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021