Farligt venskab (1995)

  En dødssyg forsker udser sig en skoleknægt, som han ønsker at udføre ubehagelige forsøg med inden sin død.


  FIN DANSK THRILLER

  "Farligt venskab" var den anden film fra det uafhængige selskab "Thura Film", den første var Ole Bornedals Nattevagten (1994), der også havde Ulf Pilgaard i en af hovedrollerne. I "Farligt venskab" spiller Pilgaard den døende forsker doktor Per Wahlin, der ikke har meget mere end et par måneder tilbage at leve i.

  Forsøg med teenagere
  Da han foretager nogle forsøg med ottendeklasses idræts-drenge, - forsøg, der skal kunne forbedre deres fysik og gøre dem til superatleter, er det hans skumle bagtanke at udvælge en særlig dreng til at blive offer for en hemmelig transformering, der kan give Wahlin styrken tilbage i form af drengens krop.

  Morsomme scener
  Drengen Jonas får så "til gengæld" Wahlins syge krop. Men sindene er stadig de samme, og det giver forståelig nok problemer for begge parter! Dette leder frem til mange morsomme scener, især frembragt af en usædvanlig velspillende Ulf Pilgaard. Den unge Morten Schaffalitzky er også betagende som den, efter skiftet, voksne, fornuftige og høflige dreng, der pludselig rydder op på sit værelse og skriver med pæn skråskrift.

  Særpræg & spændinger
  Schaffalitzky gør det godt, men det er mellem Pilgaard og et af filmens andre ukendte navne, Kenn Godske som Teis, at næsten alle filmens særpræg og spændinger udspiller sig.

  Veloplagt spænding
  "Farligt venskab" er en meget veloplagt dansk spændingsfilm, der det meste af tiden har dén effektivitet og originalitet, der skal til for at opsluge det brede publikum. Somme tider bliver filmen dog lige lovlig overfladisk og forhastet, så visse gode sider i filmen ikke bliver viderebygget eller slet ikke afrundet. Dygtig, varieret fotografering af Eric Kress, talrige ekspressive lyssætninger og stemningsskabende musik af Stefan Nilsson giver filmen en ekstra styrke.

  Pressen skrev:
  "Herlig underholdning med en fremragende Ulf Pilgaard", "Sympatisk, men for flink til at blive rigtig uhyggelig", "Ny spændende, men også musikalsk interessant dansk thriller", "Behændig dansk ungdomsthriller, der løfter arven fra Nattevagten", "Velfungerende spændingsfilm", "Velkomponeret, potent dansk debutfilm med brillant skuespil" og "Ny dansk filmtriumf."  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024