Her i nærheden (2000)

  En mor og hendes autistiske søn sættes på en hård prøve, da sønnen mistænkes for mord.


  TÆT PÅ

  Film med autistisk tema:
  Rain Man (1988)
  Mercury Rising (1998)
  Her i nærheden (2000)
  Inspector Lewis: And the Moonbeams Kiss the Sea (tv) (2008)
  Superbror (2009)

  A Brilliant Young Mind (2014)

  The Accountant (2016)

  Ind imellem må man knibe sig selv i armen, når man ser en film. Når man ser Kaspar Rostrups "Her i nærheden", er det skuespillet, der får en til at knibe. Skuespilstalent kniber det nemlig ikke med: særligt Ghita Nørby spiller dybfølt og ægte.

  Gennemsnitligt godt
  Resten af Rostrups Martha Christensen-filmatisering "begrænser" sig til det gennemsnitligt gode: Dér i nærheden, hvor fru Jensen og hendes tyveårige autistiske søn Brian bor og passer en kiosk, bliver der på ubehageligste vis begået et mord på en ung kvinde. Straks er politiet på banen for at udspørge og notere, og den snart pensionsduelige politimand Jespersen er meget interesseret i at stille Brian nogle spørgsmål.

  Beskyttende vinger
  Fru Jensen er bange for, at det rent faktisk er Brian, der ved et uheld har slået pigen ihjel. Derfor breder hun sine beskyttende vinger ud og gør alt for at skjule eventuelle spor, som kan forbinde Brian med drabet. Dette bemærker Jespersen med det samme, og det gør ham selvfølgelig kun endnu mere mistænksom. Brians mor har altid været overbeskyttende og har aldrig helt villet acceptere sønnens sygdom. I hvert fald har han aldrig fået chancen for at komme videre.

  Farverig personlighed
  En af de farverige personligheder, der kan sætte lidt kulør på den ensformige hverdag omkring kiosken er den tidligere kriminelle og nu særdeles fredelige "Baronen". Brian ses af og til med Baronen, der driver en antikvitetsforretning i en kælder - også i nærheden. Det er spændende at vente på, at Jespersen finder frem til sandheden - hvis sandheden da ikke inden da er kommet frem helt af sig selv..

  Ingen medfølelse
  Politidelen i filmen er ikke værd at skrive hjem om. Frits Helmuths rolle er ikke interessant nok. Han forbliver en lettere anmassende biperson og passer bare sit arbejde uden et eneste stænk af medfølelse. Som makkeren ses Niels Anders Thorn i en kliché-ombejlet rolle.

  Kærkommen humor
  Henning Moritzen er det nærmeste, man kommer en reel modspiller til Ghita Nørby. Moritzen emmer af spillelyst - med fantastisk udstråling - en meget elskelig præstation. Det er også med Moritzens rolle, at der kommer en smule kærkommen humor ind i historien. Så er der jo også Thure Lindhardt, som nok så væsentligt spiller rollen som Brian. Han spiller pænt, dog uden at imponere.

  Pressen skrev:
  "Filmens Vesterbroagtige bydel virker pæn, poleret og kunstigt folkloristisk som de striber af folkekomedier, der er kommet ud af kulissefabrikken i Valby. De flotte skuespilspræstationer får ikke en til bare et øjeblik at glemme fornemmelsen af en alt for traditionel, gammeldags og kedeligt forudsigelig film", "Filmens personer er alle på kanten af det karikerede og vipper lidt på kanten af det udpenslende eller overspillede", "En intim og intens historie", "Byder på fremragende skuespil, men topniveauet når den aldrig" og "Et stramt, intenst storbydrama dirrende af indre spænding".  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, Danmark, Drama, Teenagere, 98 min.

  Dansk titel: Her i nærheden
  Instr: Kaspar Rostrup Prod: Erik Crone Manus: Kaspar Rostrup Baseret på: novelle af Martha Christensen Foto: Erik Kress Klip: Grethe Møldrup Mus: Fuzzy
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD-N - Bedste skuespiller (Lindhardt)
  • BD-N - Bedste skuespillerinde (Nørby)
  • BD-N - Bedste birolleskuespiller (Moritzen)
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste skuespiller (Lindhardt)
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Nørby)
  • RB-N - Bedste scenografi
  • RB-N - Bedste kostumedesign
  • RB-N - Bedste makeup