Maurice (1987)

  Den forbudte homoseksuelle kærlighed får lov at blomstre til en vis snobbethedsgrænse.


  ALENE MED TANKERNE

  Ligesom efterårssolen blænder, blænder "Maurice" - en smuk skildring af den forbudte homoseksualitet i starten af 1900-tallet.
   

  Klassisk britisk drama

  Det er et klassisk britisk drama, hvor det sørgmodige og uopnåelige ligger og lurer, men "Maurice" bliver aldrig dukkehussød eller overteatralsk. Hele vejen igennem præsenteres vi for blændende skuespil - også fra Hugh Grant, der i denne fine historie er beundringsværdig.

  Malende & nærgående
  Det er en meget malende og nærgående tidsbeskrivelse, godt hjulpet på vej af elegante kostumer og præcis instruktion af James Ivory. Eneste større minus er, at filmen er omkring 20 minutter for lang.
   

  En forbudt forelskelse

  På universitetet møder Maurice Clive. Clive forelsker sig i Maurice, men der går noget tid, før Maurice erkender, at han også er forelsket i Clive. De indleder et meget forbudt forhold, helt platonisk men alligevel bandlyst.

  Alene med tankerne
  Nogle år efter gifter Clive sig efter pres fra sin mor med en naiv kvinde. Imens må Maurice gå alene med sine tanker og følelser. Clive vil nemlig helst lægge sin fortid bag sig, så han kan gøre karriere.

  Kærlighed & følelser
  Modsat mange andre film om homoseksualitet drejer "Maurice" sig ikke udelukkende om det umulige og besværlige ved situationen, men også om kærligheden og følelserne på et uhøjtideligt plan.

  Smuk fotografering
  Pierre Lhommes stilfulde og meget kærtegnende fotografering skaber megen stemning, ligesom de mere sorte og depressive stunder fotograferes med mørk og dyster lyssætning.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1987, Storbritannien, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 140 min.

  Dansk titel: Maurice
  Instr: James Ivory Prod: Ismail Merchant Manus: Kit Hesketh Harvey, James Ivory Foto: Pierre Lhomme Klip: Katherine Wenning Mus: Richard Robbins
  Priser
  • AAN - Bedste kostumedesign