Olsen-banden i Jylland (1971)

  Olsen-banden tager til Jylland i jagten på en forsvunden skat. 'De dumme bonderøve' skulle være nemme at narre.


  FORBRYDELSE BETALER SIG IKKE #3

  Sammenhængende film:
  Olsen-banden (1968)
  Olsen-banden på spanden (1969)
  Olsen-banden i Jylland (1971)
  Olsen-bandens store kup (1972)
  Olsen-banden går amok (1973)
  Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)
  Olsen-banden på sporet (1975)
  Olsen-banden ser rødt (1976)
  Olsen-banden deruda' (1977)
  Olsen-banden går i krig (1978)
  Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979)
  Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)
  Olsen-banden over alle bjerge (1981)
  Olsen-bandens sidste stik (1998)
  Olsen banden junior (2001)

  Da Egon i denne tredje Olsen-bandenfilm kommer ud fra Vridsløselille Statsfængsel, har han en plan, der ikke kan slå fejl. Og så er det ikke engang ulovligt at udføre den.
   

  I en gammel bunker

  I en gammel tysker-bunker fra 2. verdenskrig ligger der en skat begravet - med masser af millioner i både sedler og guld. Men det kræver, at banden tager et smut til Jylland, og Yvonne og Børge skal med, hvilket betyder at en masse møbler skal læsses, så Benny må skaffe en elendig gammel vogn, der kan rumme lidt mere.

  Hyggelig tur
  Det bliver dog en rigtig hyggelig tur gennem det danske. Selvom Yvonne tydeligvis ikke kan sin geografi særlig godt og har svært ved at "forstå" den friske luft, da hun først træder ud af bilen, synes banden at nyde denne ferietur et stykke tid.

   

  Reddes fra den visse død
  Men da de når til stranden, er der ingen bunkers, og nu er Egon fortvivlet og nem at gøre arrig. Så da den elendige gamle bil bryder sammen midt ude på landet, farer han over Kjeld og Benny med de sædvanlige udbrud. Heldigvis kommer der en flink kranmand og redder dem alle fra den visse død. Den flinke mand ("Betterøv", spillet af Preben Kaas) kan ganske vist ikke tale, men han er vant til at have med biler at gøre, så han er banden meget behjælpelig.

  En rigtig jyde
  Han kører dem til en rigtig jyde, auto-ophuggeren Mads Madsen, der tilsyneladende svømmer i penge. "Sådan en bonderøv". Han opdager hurtigt bandens planer om at grave skatten frem og sikrer sig hurtigt en 50 % andel af udbyttet mod selv at udlåne værktøj til ekspeditionen. Fx er et snart flere hundrede år gammelt dykkersæt en absolut nødvendighed.
   

  Kamp om skatten

  Samtidig er der andre, der også vil have fat i skatten. Den hjemvendte Karina og hendes selvoptagede ven, Rico, har store planer, og det hele skal gøres nemmere ved at Karina smigrer sig ind på den pigeglade løjtnant, der står for overvågningen af bunker-området.

  Skiller sig ud
  "Olsen-banden i Jylland" skiller sig på nogle punkter ud fra mange af de andre film i serien. Omgivelserne er for det første helt anderledes, og der går lidt tid med at vende sig til dét.

  Dejligt klassisk
  Da der ikke er tale om et decideret kup, bekymrer man sig mere over, hvornår banden skal blive overhalet indenom. Men ellers er filmen dejligt klassisk i stil, humor, replikker osv. Karl Stegger lyser op i en af filmens bedste roller, ligesom Willy Rathnov er fremragende som den sleske Rico. Naturligvis er også alle andre (faste) skuespillere særdeles elskelige.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1971, Danmark, Komedie, Krimi, 96 min.

  Dansk titel: Olsen-banden i Jylland
  Instr: Erik Balling Prod: Bo Christensen Manus: Erik Balling, Henning Bahs Foto: Jørgen Skov Klip: Ole Steen Nielsen Mus: Bent Fabricius-Bjerre