Ondt blod (1996)

  En lille gruppe fanger er på udflugt på en lille svensk ø, men et lille skænderi udvikler sig snart meget ubehageligt.


  SKARP DEBUTFILM

  Her har vi en historie, der er så virkelighedsnært skildret, at man helt og holdent lever sig ind i Carsten Frombergs debutfilm "Ondt blod".
   

  Halsbrækkende ondskab

  Plottet rummer overraskende halsbrækkende og skræmmende ondskab, der først rigtig begynder at blomstre, efterhånden som filmen når sin afslutning. Indtil hersker en uhyggeligt afventende spænding, som man godt kan fornemme må eksplodere før eller siden.

  Frisk luft til fangerne
  Jens Okking spiller den snart pensionerede politimand Lasse, der lever og ånder for én sag. Han vil sørge for, at en gruppe fængselsfanger kommer lidt ud af fængslet og oplever tilværelsen udenfor, mens de stadig har lang tid tilbage af deres afsoning.

  Ukronet fangekonge
  Han har altid lagt en ære i at rejse alene med fangerne. Men denne gang er betingelsen for turen, at Lasse tager sin noget yngre kollega Bentson med. Som ukronet konge for den lille håndfuld fanger, der skal med på turen, står den voldsomt grovkornede og dominerende Dan.
   

  Udadtil pæn dreng...

  Dans nærmeste kammerat er medløberen "Dollar", der stort set ubetinget gør alt, hvad Dan gør. Den udadtil pæne dreng, Salto, befinder sig et sted midt imellem den oprørske Dan og gruppen, der i højere grad ønsker at turen skal gå smertefrit. I den fredelige gruppe af fanger møder vi den store, tavse Palle og den naive og godtroende Benny.

  Oprør på klippeøen
  Lasse tager sine fanger med til en mindre svensk klippeø, hvor det er meningen, alle skal kunne færdes frit. Og i de første dage går det hele også mægtig fint. Lige indtil Dan - selvfølgelig- ledsaget af sine medløbere beslutter at gøre oprør og rykke teltpælene op for at bosætte sig et stykke fra den egentlige lejr.

  Flugtplaner
  Han kan faneme godt klare sig selv, og det vil han bevise. Men da Lasse og Bentson nægter den lille opbrydergruppe mad og drikke, fordi de har forladt lejren, begynder Dan at udvikle en voldsom vrede. Og hvad kan stoppe en forbryders vanvittige planer om at forlade øen i nattens mulm og mørke, når Lasse og Bentson er både bedøvede og slået omkuld..

  Indædt manisk
  Thomas Bo Larsen spiller meget overbevisende og indædt den maniske Dan med en ikke ubetydelig humor og en perfekt ramt nerve. Dan er et nervøst menneske, der konstant søger spænding i ekstremiteter.

  Afdæmpet venligtsindet
  Jens Okking er glimrende som den afdæmpede og venligtsindede Lasse, der til dels mister sin ellers så trofaste tålmodighed. Og i birollerne leverer alle store præstationer, der bidrager til filmens helstøbthed.

  Kontrast til volden
  "Ondt blod" er flot fotograferet af Jacob Banke Olesen, og de smukke men barske og hårde naturomgivelser giver på en gang en voldsforstærkende effekt og en kontrast til volden og uhyggen.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021