Short Cuts (1993)

  En hel perlerække af amerikanske skæbner flettes ind og ud i og af hinanden.


  OPLØFTENDE OG TRAGISK

  "Short Cuts" er en lang række amerikanske hverdagsfortællinger af både opløftende og tragisk karakter, kædet sammen i et engageret raffineret.
   

  Idérige "cuts"

  Ingen af de små "Short Cuts" er uvedkommende eller kedelige, og efterhånden som filmen skrider frem, synes der at blive mere og mere idé i foretagendet, og man læner sig forventningsfuldt tilbage.

  Kun hoved- eller bipersoner
  Alle disse små historier er næsten umulige at give et handlingsreferat af. Der er så mange personer, og det er alle disse personers skæbner, der i tre timer fabuleres over. Der er ingen egentlige hovedpersoner - eller også er alle hovedpersoner, mens der ingen bipersoner er.
   

  Supersaftig sex over telefonen

  For at nævne nogle af dem alle sammen: Politimanden, der tydeligvis er træt af familielivet derhjemme - og i særdeleshed er træt af familiens lille gøende hund. Moderen til flere små børn, der for at tjene penge yder supersaftig sex over telefonen, mens hun skifter ble på ungerne, og husbonden står i døren.

  En mobil klovn
  Den mobile kvindelige klovn, der kører rundt som en parodi på sig selv. Det ulykkelige ægtepar, der venter på en lægelig dom over deres unge søn, der er blevet påkørt af en bil. Og den aldrende jazzsangerinde, hvis cellospillende datter er faretruende selvdestruktiv og nedtrykt.

  Blændende skuespil
  Skuespillet er blændende, og netop fordi filmens idé fungerer så godt, længes man nærmest efter flere "afsnit" af "Short Cuts". Ingen storladen og prangende teknik bruges i skildringerne: Det er det "skinbarlige" kamera, der ofte blot zoomer ind og ud. Intet mere er nødvendigt, når historien kører hele løbet selv og sørger for forbilledlig underholdning i tre stive timer.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Komedie, 189 min.

  Dansk titel: Short Cuts
  Instr: Robert Altman Prod: Robert Altman, Scott Bushnell Manus: Robert Altman, Frank Barhydt Baseret på: noveller og et digt af Raymond Carver Foto: Walt Lloyd Klip: Geraldine Peroni Mus: Mark Isham
  Priser
  • AAN - Bedste instruktør
  • BD - Bedste amerikanske film
  • GG - Special Award (Best EnsembleCast)
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GULDB - Bedste udenlandske film