Sommersby (1993)

  Efter flere år i krig vender en landsbys stolte arbejdsmand hjem igen. Men han er ikke som før.


  DEN ELSKVÆRDIGE SVINDLER

  Læs også om det franske film-forlæg:

  Le retour de Martin Guerre (1982)

   

  Da den unge mand Jack vender tilbage til sin hjemby efter at have været i krig i flere år, er han ikke, som han var, før han tog af sted.
   

  Ikke den samme mand?

  Den første, der lægger mærke til dette, er hans kone Laurel, men da Jack har forandret sig i en positiv retning, fortæller hun ingen, at hun godt ved, han ikke er den, han udgiver sig for at være. Først da nogle af Jacks gamle fjender dukker op, opstår der problemer, og Jack ender for retten.

  Vellykket Hollywood-fortolkning
  "Sommersby" er en vellykket Hollywood-fortolkning af Daniel Vignes og Jean-Claude Carrieres oprindelige franske film "Le retour de Martin Guerre" med Gerard Depardieu i hovedrollen. Hvor den franske film beskæftiger sig indgående med retssagen, er den amerikanske i højere grad visuelt og fortælleteknisk betagende.


  Delikat anslag
  Richard Gere spiller stærkt i en af sine mere nuancerede roller og Jodie Foster er overraskende tilpas i rollen som hans kone. Anslaget er en af filmens delikatesser: En usædvanlig lyrisk Danny Elfman-musik fører tilskueren ind i den smukt fotograferede historie, og man skal selv finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Intet er afsløret på forhånd, men de fleste har nok allerede nu en forestilling om, at Jack ikke er Jack.

  Afdæmpet stil
  "Sommersby" er gennemarbejdet smuk og romantisk på et afdæmpet plan. Man lever sig helt ind i den malende og roligt fortalte historie.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Frankrig, Drama, Mystik, Romantik, 104 min.

  Dansk titel: Sommersby
  Instr: Jon Amiel Prod: Arnon Milchan, Steve Reuther Manus: Nicholas Meyer, Sarah Kernochan Foto: Philippe Rousselot Klip: Peter Boyle Mus: Danny Elfman