Le retour de Martin Guerre (1982)

    Efter at have været forsvundet i 9 år vender en mand hjem til sin landsby. Men er han nu også den, han udgiver sig for?


    DEN ELSKVÆRDIGE SVINDLER

    Læs også om den amerikanske genindspilning:

    Sommersby (1993)

     

    Mens Gérard Depardieu endnu var "uspoleret" af bl.a. rejsen til Hollywood, pragtpræsterede han i en række franske produktioner. Således også i denne baseret-på-virkelige-hændelser-middelalderkrimi, hvor en mand vender hjem til landsbyen efter at have været sporløst forsvundet i 9 år.

     

    Gensynets glæde?

    Det er Depardieu, der fortæller, at han er den savnede Martin Guerre. Og alle i landsbyen falder i med samlede ben: For Martin kender jo alle navnene, mange detaljer - og hans smukke kone omfavner ham i gensynets glæde?

     

    Små sprækker...

    Næ, der kan ikke herske tvivl om, at det er den rigtige Martin, der er hjemvendt. Og dog: Små sprækker begynder at vise sig, og der opstår splid, da det kommer til et økonomisk mellemværende. Retssystemet i Toulouse må vækkes. Kan Martin klare frisag?

     

    Knivskarpt og troværdigt

    Instruktør og manuskriptforfatter Daniel Vigne går til det historiske materiale i en beundringsværdig enkel stil, der booster den simple 1500-talshistorie, snarere end omklamrer med store armbevægelser. I denne enkle omgang med den betændte historie står det hele knivskarpt og troværdigt.

     

    Solide brikker

    Således er locations, scenografien og (de Oscar-nominerede) kostumer(ne) sammen med en velafbalanceret lyd - og en diminutiv anvendelse af en i øvrigt interessant underlægningsmusik - solide brikker i fortællingens succes.

     

    Forbilledligt spil

    Man kommer dybt ind i stemningerne, godt hjulpet på vej af forbilledligt spil af både Depardieu og Nathalie Baye (som Martins kone), ligesom flere af birollerne brænder igennem i indlevelsesfulde præstationer.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Frankrig, Drama, Biografi, Krimi, Retssalsdrama, Historie, 112 min.

    Dansk titel: Historien om Martin Guerre
    Instr: Daniel Vigne Prod: Daniel Vigne Manus: Jean-Claude Carrière, Daniel Vigne, Natalie Zemon Davis Baseret på: roman af Janet Lewis Foto: André Neau Klip: Denise de Casabianca Mus: Michael Portal
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AAN - Bedste kostumedesign