The Stars Fell on Henrietta (1995)

  En mærkelig mand påstår, at han kan finde olie på en bondes mark, og i svære krisetider vækker det naturligvis stor interesse.


  OLIE-DRØMME

  "The Stars Fell on Henrietta": Det lyder umiddelbart "når du ser et stjerneskud"-agtigt, og som om filmen supper i amerikansk selvhævdelse og vammel romantik. Men heldigvis er filmen ikke ligeså tvivlsom som titlen.
   

  Til dagen og vejen

  Vi befinder os i den store depressionsperiode, 1930'ernes USA, hvor hver landmand må kæmpe en sej kamp for at tjene til dagen og vejen. Sådan er hverdagen også for farmeren Don Day og hans kone Cora. En dag kommer den noget mystiske ældre herre Mr. Cox forbi. Han påstår, at han kan mærke, hvor der findes olie, og at han er villig til at indgå en økonomisk aftale med Don.
   

  Desperationen er mærkbar

  Til at begynde med afslår Don manden, og herefter følger vi både Don og hans familie (der snart bryder sammen, både økonomisk og følelsesmæssigt) - og Mr. Cox, der rejser rundt i Texas i et desperat forsøg på at få skrabet penge sammen til sit olieprojekt.
   

  En olieboring i baghaven

  Skæbnen vil, at Mr. Cox efter at have skaffet sig nogle penge vender tilbage til Days farm og smækker en kæmpe olieboring op ude på marken. Hvad slutningen indeholder, skal vi lade være usagt, men den er afgjort filmens mest skuffende og vamle indslag.

  En pudsig herre
  Robert Duvall spiller fint den lidt pudsige Mr. Cox og får pænt modspil af Aidan Quinn og birolleindehaver Brian Dennehy (som fyren med penge). Filmen giver en billedligt meget udtryksfuld og mindeværdig karakteristik af 1930'erne. I det hele taget er der ikke en finger at sætte på det tekniske arbejde.
   

  Produceret af Clint Eastwood

  "The Stars Fell on Henrietta" er produceret af Clint Eastwood, og han kan ikke undgå også at få nogen indflydelse på instruktionen, hvilket måske er medvirkende til filmens upåklageligt glidende og smertefri rytme.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024