Taxi Driver (1976)

  Efter i årevis fra sin taxi at have set storbyen gå i hundene, beslutter en taxachauffør at tage byens ære i egne hænder.


  EN MANDS KAMP

  Uhyre langtrukket og uimponerende historie om en mand uden fremtid, der kører byen tynd i sin taxi for at glemme sin fortid.
   

  Sagen i egen hånd

  Det er hårdt for ham at se på alle udskudene, der står på gadehjørnerne og skilter åbenlyst med deres stoffer og anormalitet. Taxachaufføren Travis Bickle kan slet ikke holde dette syn (og denne virkelighed) ud, så han beslutter at gøre noget ved det - at tage sagen i egen hånd.

  Våben for alle sparepengene
  Han køber våben for alle sine sparepenge og forvandler sig til en slags civil Rambo. Nu skal der ryddes op! Hans vigtigste mission er at befri en 12-årig prostitueret (Jodie Fosters første store rolle) fra gaden, og han lader gerne livet selv for hendes skyld, hvis det skulle blive nødvendigt.

  Udskejende finale
  Det hele munder ud i en meget blodig og på alle måder udskejende finale, og for at sætte prikken over i'et er den også amerikansk, forstået sådan, at den er temmelig utroværdig og vammel.
   

  Særligt søvndyssende

  De første tre kvarter er særligt søvndyssende, men siden kommer der en anelse gang i historien, og man åbner det ene øje trekvart. Der er masser af uendeligt smukke billeder i Martin Scorseses såkaldte mesterværk, og det er dem, der holder liv i filmen. For man kan altid sætte sig til at beundre den virtuose tekniske behandling af historien.

  Flot teknisk behandling
  Elegante, lange kamerature og ligeså lange klip varieret med stakåndede bevægelser og klip. Samtidig arbejder Scorsese mesterligt med lyssætninger, hvilket er en af filmens flotteste sider. Robert De Niro er god i den svære rolle, men han har ikke helt udfoldelsesmuligheder nok i den langsomme og uvarieret tunge historie.



  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1976, USA, Psykologisk drama, Krimi, Teenagere, Biler på film, Seriemordere, 113 min.

  Dansk titel: Taxi Driver
  Instr: Martin Scorsese Prod: Michael Phillips, Julia Phillips Manus: Paul Schrader Foto: Michael Chapman Klip: Marcia Lucas, Tom Rolf, Melvin Shapiro Mus: Bernard Hermann
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (De Niro)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Foster)
  • AAN - Bedste musik
  • CAN - Palme d'Or
  • GG-N - Bedste skuespiller (De Niro)
  • GG-N - Bedste manuskript