L' uomo delle stelle (1995)

  En fupmager med et kamera sætter mange italienske landsbyer på den anden ende.


  KAMERAETS TILTRÆKNINGSKRAFT

  "L'uomo delle stelle" er et livsbekræftende og stilfærdigt italiensk menneskeportræt. Vi præsenteres for den skinbarlige virkeligheds mennesker: Tilfældige landsbyfolk fortæller deres helt personlige historier til den omrejsende "talentspejder", Joe Morelli, der påstår, han er sendt af filmselskabet Universalia i Rom.

  Lovning om lynkarriere
  Mod en betaling på 1500 lire kan folk få lov til at blive prøvefilmet foran Joes kamera. Det er naturligvis spændende for det naive landsbyfolk, og de betaler gerne prisen i håbet om at kunne gøre filmkarriere i Rom. Joe Morelli er naturligvis en fupmager, men det gennemskuer folk ikke, og Joe får lov at lave hundredvis af prøvefilmninger, før der sker ham noget ondt.

  Lidt for stillestående
  Godt nok ser vi ikke hundredvis af prøvefilmninger, men vi ser måske nok lidt for mange. Det bliver en kende stereotypt i længden. Når først man har fattet idéen og har fået præsenteret fupmageren Joe Morelli, vil man sådan set gerne videre.

  Variation efterlyses
  Men der er ikke rigtig skub i historien den første time. De mange vidt forskellige skæbner er ganske vist ret underholdende i al den fine oprigtighed. En smule variation dukker dog op, da Joe møder den væsentligt yngre pige Beata, en kvinde, der er meget desperat efter at slippe væk fra landet og som tager Joes lovning om lynkarriere i Rom dybt alvorligt.

  Umotiveret vold
  Beata er flyvsk og meget ihærdig - lidt for ihærdig til Joe. Hun bliver også indirekte skyld i , at Joe pågribes og mishandles af gustne folk, der føler sig trådt på. Lige præcis her kammer filmen over i underligt umotiveret vold, der slet ikke passer ind i helheden. Også slutningen synes malplaceret - selvom den er dejligt original i sig selv.

  Storslåede billeder
  Fotograferingen er storslået. Billederne af det støvede Sicilien er herlige og delikate, begavede i deres kompositioner. Musikken står selveste Ennio Morricone for.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Italien, Komedie, Drama, Romantik, 108 min.

  Dansk titel: Stjernemageren
  Instr: Giuseppe Tornatore Prod: Rita Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori Manus: Fabio Rinaudo, Giuseppe Tornatore Foto: Dante Spinotti Klip: Massimo Quaglia Mus: Ennio Morricone
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske Film