Ditte Menneskebarn (1946)

  Pigen Ditte med det alt for store hjerte møder stort set kun utaknemmelighed.


  HENGIVENHEDENS KUNST

  Bjarne Henning-Jensens filmiske fortolkning af Martin Andersen Nexøs roman er stærk og bevægende. Man forføres af den ubarmhjertige fortælling om Ditte og er engageret til sidste scene.

  Født før ægteskabet
  Ditte er født før ægteskabet og er derfor ikke for noget at regne. Moderen vil ingenlunde kendes ved hende, så Ditte bor hos sin højt elskede bedstemor. En dag kommer moderens nye mand forbi og tager Ditte med sig. Stedfaderen viser Ditte den kærlighed, som moderen ikke vil. Moderen hader Ditte, selvom hun nok næppe kunne ønske sig en mere medgørlig og hjælpsom pige.

  Et hadefuldt væsen
  En dag slår det klik for moderen, og i sit hadefulde væsen overfalder og myrder hun sin mor for at få fingre i nogle kontanter, som bedstemoderen ellers havde gemt, til Ditte blev stor. Nu sættes moderen i fængsel, og Ditte bliver ung pige på en nærliggende gård. Her vises hun heller ingen nåde men møder dog en form for kærlighed i gårdens søn.

  Meget stærkt skuespil
  Skuespillet er filmens helt stærke side. Man mindes ikke at have set børn spille så ægte. Instruktør Bjarne-Henning Jensen og hans assistent (og kone) Astrid Henning-Jensen har virkelig lagt stærke kræfter i at forme børnenes udstråling.
   

  Ingen ondskab

  Blandt de voksne imponerer i særlig grad Edvin Tiemroth som stedfaderen med det store hjerte, Karen Poulsen som bedstemoderen med det endnu større hjerte og Tove Maës som Ditte med hjertet, der ikke rummer nogen form for ondskab.

  Flotte stemningsbilleder
  Man husker også "Ditte Menneskebarn" for de flotte sort/hvide billeder med stemningsfulde lyssætninger og god variation mellem studieoptagelser og udendørs fotografering. Som prikken over i'et beriges man med fremragende filmmusik af Herman D. Koppel.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021