De røde Enge (1945)

  Under 2. verdenskrig saboterer en gruppe danske frihedskæmpere den tyske værnemagt.


  MEDRIVENDE KRIGSSPÆNDING

  Poul Reichhardt viser her anderledes kvaliteter som den indædte frihedskæmper, Michael Lans, der må så grueligt meget igennem blandt sadistiske tyskere og stikkere. 

  Sabotører med store planer
  Michael Lens leder en gruppe danske sabotører, der hele tiden udtænker store planer. Michaels kæreste, Ruth, forudser død og undergang, men Michael hverken kan eller vil give op. Dette er hans sag! 
   

  Splid i gruppen

  Så længe kammeraterne forbliver kammerater fungerer gruppen godt, men ligeså snart det opdages, at en i gruppen er stikker, begynder tragedierne at melde sig. En for en tages modstandsmændene til fange af tyskerne.

  Spænding & stemning
  Der er god spænding og stemning i historien, virkelighedens situationer forekommer så godt som oprigtige. Velgennemtænkte lyssætninger supplerer Rudolf Frederiksens afdæmpede fotografering godt, så de sort/hvide billeder bliver en stor styrke for filmen. 

  Fine forskellige roller
  I den altdominerende hovedrolle imponerer Poul Reichhardt, særligt efter fængslingen. Blandt de bedste biroller skal nævnes Per Buckhøj som menneskelig fangevogter, Preben Neergaard som den ækle stikker, Prikken, samt Lau Lauritzen som Michaels gode kammerat. Bjørn-Watt Boolsen og Preben Lerdorff Rye ses begge i anonyme roller. Skønt er det at se purunge Preben Kaas i en ganske lille (alvorlig) birolle som hjælpsom knægt.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024