Kampen mod uretten (1949)

  I 1913 kæmper socialisten Peter Sabroe for retfærdighed og lige kår for alle.


  MORAL FOR SKILLINGEN

  "Kampen mod Uretten" er den sandfærdige historie om den indædte socialist, Peter Sabroe, der i 1913 kæmper en sej kamp for at skabe acceptable levevilkår for tyendet og bondefolket og for at forhindre børnemishandling og uretfærdig behandling af mennesker i al almindelighed.

  En sej omgang
  På nær et tyve minutter langt afsnit med Ib Schønberg som sadistisk drengeskoleforstander er filmen en noget sej omgang at komme igennem. Den ene moralindsvøbte replik afløser den anden. Det er hele tiden noget i stil med "Der bør ikke være krig i verden", "Alle er vi lige" og "Sammen står vi stærkest".

  Utroværdigt
  Da en gruppe drenge eksempelvis mobber en knægt, taler Sabroe dem hurtigt til fornuft på en sådan måde, at de (særdeles utroværdigt) straks går til den anden yderlighed og lader drengen komme først til i køen.

  Påtaget karismatisk
  Mogens Wieth spiller den altdominerende rolle noget stift. Den påtagede karismatiske udstråling bliver anmassende i længden. Hvorfor råbe og skrige i et lille lokale, hvor alle sidder musestille?

  Lillemor med trøst & kaffe
  Wieth ryster og bævrer af harmdirrende engagement, når han taler for forsamlingerne, mens han er næsten overdrevet rolig på hjemmefronten, hvor kone, Thyra, altid venter med trøst og kaffe.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1949, Danmark, Drama, Historie, Biografi, 110 min.

  Dansk titel: Kampen mod uretten
  Instr: Ole Palsbo Prod: Dansk Kulturfilm & Nordisk Film Manus: Leck Fischer Baseret på: roman af Sven Sabroe Foto: Verner Jensen Klip: Tove Palsbo Mus: Kai Rosenberg
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste skuespiller (Wieth)
  • BD - Bedste skuespillerinde (Nellemose)