The Fundamentals of Caring (2016)

  En kørestolsbundet teenager får en ny plejer, der hjælper ham med at komme væk hjemmefra og opleve nye sider af tilværelsen.


  SKÆVHED & SKØRHED

  Portrættering af handikappede hitter i disse tider på film, og Netflix ville også ride med på bølgen. Det affødte dette nuttede lille feel good-drama om teenageren Trevor, der sidder i kørestol og vågner op til dåd, da han får en ny hjælper.

  Bevidsthedsudvidende road trip
  For trods sin muskelsygdom tænker Trevor ganske som andre teenagere. Han er bare ikke god til at komme ud over rampen og væk hjemmefra. Men det kan hjælperen Ben hjælpe med at lave om på. Da de to først har lært hinanden at kende, ender de sammen på en risikabel men bevidsthedsudvidende road trip.

  Skævhed & skørhed
  "The Fundamentals of Caring" er i stil og stemning en rigtig indie-film med masser af skævhed og skørhed. Tilført typiske små indspark og masser af livsperspektivering. Heraf det nuttede. Det er en hårfin balanceakt mellem pyssenys og dybde, og instruktør og manuskriptforfatter lykkes pænt. Historien er i øvrigt hentet fra Jonathan Evisons roman af samme navn.

  Et særligt forhold
  Helt centralt for den overvejende søde filmoplevelse er samspillet mellem Craig Roberts og Paul Rudd i handikap/plejer-tillidsforholdet. De to opbygger et helt særligt forhold, hvor en ironisk distance til Trevors handikap hjælper dem begge. Til gengæld kammer humoren ofte over i det makabre, når Trevor gang på gang lader som om, at han er ved at kvæles.

  Lidt for placeret
  De kvindelige indspark bliver lidt for placeret i handlingen. For Trevor skal naturligvis opleve lidt amour, da lægerne ikke giver ham svært mange år at leve i. Her træder den rebelske blaffer, Dot, ind i billedet. Hun går ikke så højt op i lammelser og kørestole, for hun lever generelt livet uden filter.

  Ægthed & charme
  Filmen er underkastet alt for meget sødladen underlægningsmusik, hvilket synes ude af proportioner i mange scener. Ellers er filmoplevelsen præget af en ægthed og charme også i fortællestilen, da armene generelt holdes ind til kroppen i stedet for at svinge med de helt store bevægelser.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2016, USA, Drama, Komedie, Romantik, Teenagere, 97 min.

  Dansk titel: The Fundamentals of Caring
  Instr: Rob Burnett Prod: Rob Burnett Manus: Rob Burnett Baseret på: roman af Jonathan Evison Foto: Giles Nuttgens Klip: Christopher Passig Mus: Ryan Miller
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation