Erin Brockovich (2000)

  En enlig og arbejdsløs mor kæmper sig frem til et arbejde hos en advokat, og det bliver begyndelsen på en helt ny tilværelse.


  STÆRK OG VEDKOMMENDE FILM

  For første gang nogensinde må vi give Julia Roberts decideret rosende ord med på vejen, og det i sig selv er jo helt fantastisk. Det er dejligt at opleve, at Julia Roberts rent faktisk besidder andre kvaliteter end sit lille-pige-ydre og en spinkel, småsexet stemme.

  Vedkommende drama
  Men Julia Roberts får altså også rigtig meget godt at arbejde med i Steven Soderberghs utroligt slående og vedkommende drama. For det første spiller hun over for en af Storbritanniens største skuespillere, Albert Finney, men nok så vigtigt ligger der et velskrevet manuskript til grund.

  Ufiltreret facon
  Den uheldige enlige mor, Erin Brockovich, er ved at løbe sur i al modgangen, men så skaffer hun sig, ved hjælp af sin ufiltrerede facon, et arbejde hos advokaten, Ed Masry. Hun er ikke populær blandt sine kvindelige kollegaer, bl.a. fordi hun altid siger lige, hvad hun mener.

  En enorm sag
  Men Erin kan andet end bare snakke og klæde sig vovet. Hun bliver hurtigt meget engageret i sit arbejde og begynder at afdække en enorm sag, hvor mange hundrede mennesker er blevet livstruende syge af at drikke postevand.
   

  Ikke meget for det

  Ed Masry er ikke meget for at indlede en så stor sag ene mand imod en kæmpe virksomhed med milliardkapital. Men her presser Erin endnu engang på og arbejder hårdt for at indhente de nødvendige beviser.

  Fremragende samspil
  En af de største kvaliteter ved filmen er samspillet mellem Julia Roberts og Albert Finney. Sidstnævnte er afgjort den største skuespiller af de to, men det er som om, han smitter af på Roberts, så hun får endnu mere gennemslagskraft.

  Vidunderlig humor
  Der er mange vidunderlige dialoger i filmen, de fleste af dem virkelig morsomme. Humoren har i det hele taget en afgørende betydning for filmens "sjæl", ellers var det hele gået op i en dødsens alvor. Man kan kun glæde sig over de skønne øjeblikke, hvor man får lov til at grine - i det hele taget er "Erin Brockovich" en fin filmoplevelse, baseret på virkelige hændelser.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2000, USA, Drama, Biografi, Børn på film, 130 min.

  Dansk titel: Erin Brockovich
  Instr: Steven Soderbergh Prod: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher Manus: Susannah Grant Foto: Edward Lachman Klip: Anne V. Coates Mus: Thomas Newman
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Roberts)
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Finney)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • GG - Bedste skuespillerinde (Roberts)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Finney)