Twilight Zone: The Movie (1983)

  Fire gyserkomiske historier mødes, bl.a. en dreng med overnaturlige evner, gamle mennesker, der bliver unge igen og ultimativ flyskræk.


  FANTASI PÅ SPIDSEN

  Temmelig vaklende gyserkomedie, baseret på tv-serie-succesen, der lagde gaderne øde gennem 5 sæsoner i USA i starten af 60’erne.

  Sprød gyserkomik
  "Twilight Zone: The Movie" inviterede fire instruktører til at give hver deres bud på sprød gyserkomik anno 1983: Joe Dante, John Landis, Steven Spielberg og George Miller. Alle kendt for deres respektive spradebassede tilgang til filmmediet.

  Fantasi på spidsen
  Det bringer os ud i en intro og fire segmenter, hvor fantasien sættes på spidsen. Desværre også i for outreret grad, for selvom der er fine takter i retning af det helt rigtige vanvid, så havner filmen hurtigt i det overgjorte og overspillede.

  Festlig opsætning
  Vi kommer blandt andet omkring en dreng med overnaturlige evner og en mand, der går amok i et fly, fordi han mener at se en "trold" på vingen. Det er festligt sat op med masser af kreative kameravinkler, visuelle effekter og saftige væsner.

  Utilfredsstillende hele
  Ikke desto mindre står det lidt for hurtigt klart, at "Twilight Zone: The Movie" ikke fungerer hverken som hele eller på segmentniveau. For selvom de fire instruktører havde meget til fælles i deres tilgang til filmmediet i starten af 80’erne, kommer filmen aldrig til at opleves som et tilfredsstillende hele.

  Ultimativ flyskræk
  Jerry Goldsmith sørger for den rette mystificerende tone i den lovlig overbrugte underlægningsmusik. Blandt skuespillerne er John Lithgow en af de mere overbevisende, når han går helt i selvsving i den ultimative flyskræk i filmens afsluttende segment.

  Festlig tanke
  Filmen var en stor skuffelse for serie-segmentet. Dette var noget helt andet - og formet mere end 20 år efter seriens afslutning. Det var en festlig tanke at forsøge at genskabe stemningen, men resultatet er ikke tilfredsstillende.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1983, USA, Fantasi, Science Fiction, Gyser, Fly på film, 101 min.

  Dansk titel: På grænsen til det ukendte
  Instr: Joe Dante, John Landis, Steven Spielberg, George Miller Prod: John Landis, Steven Spielberg Manus: John Landis m.fl. Baseret på: tv-serie af Rod Serling Foto: Allen Daviau, John Hora, Stevan Larner Klip: Malcolm Campbell m.fl. Mus: Jerry Goldsmith