Mr. Brooks (2007)

  En karrieremand med kernefamilien i orden lever et dobbeltliv, hvor fritiden går med seriemord.


  MORDER-MELODRAMA

  En kunstnerisk massemorderfilm i mainstream-klæder, eller også er det omvendt. Bruce A. Evans’ film er svær at blive klog på, savner fokus men er samtidig båret af et mystisk energifelt centreret om Kevin Costners titelrollefigur.

  Anden film som instruktør
  Bruce A. Evans har ikke nogen fyldig filmografi på samvittigheden, særligt ikke som instruktør, hvor "Mr. Brooks" er hans blot anden film på 15 år. Den første var den indholdsløse komedie, Kuffs (1992) med Christian Slater og Milla Jovovich.

  Melodramatisk seriemorderportræt
  Med det melodramatiske seriemorderportræt i "Mr. Brooks" har Evans kastet sig over en helt anden genre. Kreativiteten blomstrer, fortællelysten springer i alle retninger som sprinklervæske fra tilstoppede dyser.

  Jekyll/Hyde
  Og det er da også en helt igennem sprød historie, der ligger til grund for formidlingen. Mr. Eark Brooks lever nemlig et rendyrket Jekyll/Hyde-liv som henholdsvis succesrig forretningsmand og kernefamiliefar - og hobbyseriemorder med fingeraftrykssignatur.

  Morder-statist
  Da hans hobby pludselig opdages af en fritidsfotograf, står Brooks i et dilemma. Skal han slå den nye trussel ihjel, eller skal han imødegå hans ønske om at være med som statist på hans kommende mord?

  Aparte fortællestil
  Filmen er svær at komme ind på livet af, og frastøder også unødvendigt grundet sin alt for aparte fortællestil. Det kommer særligt til udtryk i samspillet mellem Costner og William Hurt. Hurt udgør, med karakteren Marshall, Brooks’ skyggeside og er med ham rundt for hele tiden at pirke til dræberinstinktet.

  Ikke særlig elegant
  Portrættet af Brooks’ to sider kunne have afviklet betydelig mere elegant men kommer skidt fra start og bliver alt for klodset. Samtidig undrer man sig over den trøstesløst udbasunerende underlægningsmusik, der optræder stort set hele tiden og tager selv det mindste initiativ til tankevirksomhed væk fra tilskueren.

  Passabelt portræt
  Kevin Costner får et passabelt portræt klemt ud af den alt for unuanceret skrevne titelrolle, og William Hurt forsøger ihærdigt med spil på de sorte tangenter - uden at lykkes ret langt. Som politiopdageren på sporet af morderen ses altid tvivlsomme Demi Moore.

  Et blandet indtryk
  Bedst på rollelisten er Dane Cook, der gør det rimelig troværdigt som Brooks’ nye plageånd, der ved for meget. Efter filmen sidder man med et blandet indtryk - under alle omstændigheder et indtryk af, at dette kunne have været en langt bedre film lagt i mere kunstnerisk ambitiøse hænder.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2007, USA, Thriller, Krimi, Seriemordere, 120 min.

  Dansk titel: Mr. Brooks
  Instr: Bruce A. Evans Prod: Kevin Costner, Raynold Gideon, Jim Wilson Manus: Bruce A. Evans, Raynold Gideon Foto: John Lindley Klip: Miklos Wright Mus: Ramin Djawadi