De nøgne træer (1991)

  En sabotør under 2. verdenskrig indleder et lidenskabeligt forhold til en kvinde, der er gift med sabotagegruppens leder. Det afstedkommer skyldfølelse.


  TEKNISK FLOT BESÆTTELSESDRAMA

  De nøgne træer" stiller to former for besættelse op imod hinanden: Der er tyskernes besættelse af Danmark som filmens historiske knudepunkt, og så er de to hovedrolleindehavere erotisk besat af hinanden. 

  To former for besættelse

  Den jurastuderende krigssabotør, Holger Mikkelsen, sætter sig selv i et rædsomt dilemma, da han forelsker sig hovedkulds i sabotagegruppens uimodståelige Gerda. 

   

  Dårlig samvittighed

  Problemet er bare, at Gerda er gift med sabotagegruppens leder, Christian, så det hede kærlighedsforhold er baseret på en evig dårlig samvittighed, men samtidig også en ustoppelig besættelse. 

   

  En drivkraft

  Filmen er stærk og medrivende i begge sine hovedtemaer med en række pæne skuespillerpræstationer som drivkraft. Ole Lemmeke er bedst med en både Bodil- og Robertvindende præstation. Michael Moritzens gruppeleder er til gengæld svagt spillet. 

   

  Hårene rejser sig

  Stærkest står skildringen af modstandsbevægelsen, der - når nerven er på sit højeste - virkelig kan få hårene til at rejse sig.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1991, Danmark, Sverige, Krigsdrama, 98 min.

  Dansk titel: De nøgne træer
  Instr: Morten Henriksen Prod: Peter Aalbæk Jensen Manus: Morten Henriksen Baseret på: roman af Tage Skou-Hansen Foto: Dirk Brüel Klip: Ghita Beckendorf Mus: Marc Marder
  Priser
  • BD - Bedste skuespiller (Lemmeke)
  • RB - Bedste skuespiller (Lemmeke)