L' amant (1991)

  I Indokina forelsker en 32-årig kinesisk rigmand sig i en purung, uerfaren pige. De indleder et heftigt kærlighedsforhold.


  JOMFRUEN OG RIGMANDEN

  + PLUS: fotografering | begær | rolig | spil
  -MINUS: historien kører i ring | manglende udvikling

   

  Blød sex i brede baner kendetegner Jean-Jacques Annauds maleriske filmatisering af Marguerite Duras' selvbiografiske roman: Filmen er sexet, det er ganske vist, men den gror også i for høj grad fast i sit sextema, så handlingen i længden bliver stereotyp.

  Betagende billeder
  De betagende billeder fra Indokina forfører publikum fra filmens begyndelse. Således lader man sig da også rive med af den yndige teenagepige, der kommer til at spille den altdominerende hovedrolle. Da først pigen er blevet opdaget af en stenrig kineser, kender begæret og udforskningslysten ingen grænser. Pigen er 15 år og nysgerrig, så det slår gnister. Kineseren er ekspert i kvinder - han gider rent faktisk ikke lave andet, og pengene har han jo allerede.

  Hed sex
  De to mødes oftere og oftere til mere og mere jævnbyrdig sex, men forude lurer krisen: Når både pigens mor og kineserens far får hemmeligheden afsløret, kan det nok være, det giver vanskeligheder.

  Stærkt spil
  "L'amant" giver sig god tid til sine scener, og resultatet er en dvælende og rolig film, der tillader de enkelte intense højdepunkter at brænde sig fast på nethinden. De to elskende spiller stærkt og supplerer hinanden udfordrende og overbevisende. Det er ganske ærgerligt, at handlingen ikke rigtig kommer op i gear, billederne er smukke og betagende, men historien kører i ring.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1991, Frankrig, Erotik, Romantik, Drama, Coming of Age, Teenagere, 107 min.

  Dansk titel: Elskeren
  Instr: Jean-Jaques Annaud Prod: Claude Berri Manus: Jean-Jacques Annaud, Gérard Brach Baseret på: roman af Marguerite Duras Foto: Robert Fraisse Klip: Noëlle Boisson Mus: Gabriel Yared
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering