Julie & Julia (2009)

  I 40’ernes Paris vil en amerikansk kvinde leve af at lave mad. Og i 00’ernes New York vælger en anden kvinde at realisere alle 40’er-opskrifterne én for én.


  MADLAVNINGSIDENTITER

  Feel good-genrens moder, Nora Ephrons sidste film har Meryl Streep i hovedrollen som den amerikanske kok og tv-personlighed, Julia Child. Efter Anden Verdenskrig flyttede hun med sin mand til Paris og blev for alvor bidt af madlavning.

  To historier i én
  Sideløbende fortæller filmen en nutidshistorie, hvor bloggeren Julie Powell er så fascineret af Childs stil og kogekunst, at hun beslutter at genskabe alle guruens madretter én efter én og skrive om det til sine følgere.

  To stærke kvinder
  Altså to historier i én film. To stærke kvinder med et liv i hver deres tid og med en fælles passion for mad. Som man har set det så mange før, er det ofte vanskeligt at lykkes med at forene flere historier i en film, og det er desværre også tilfældet i Ephrons film.

  Komisk grundtone
  Grundtonen i "Julie & Julia" er komisk, mest som følge af Meryl Streeps semi-vellykkede gengivelse af Julia Childs ualmindelig skingre måde at tale på og særdeles housewife-agtige fagter. Livsglæden er smittende men måske ikke gennemtroværdig på film.

  Sammenhængen forsvinder
  De mange spring mellem 40’erne og 00’erne fungerer nogenlunde gnidningsfrit men tager samtidig al sammenhængskraften ud af helheden. Resultatet bliver en - eller snarere to - film, som man aldrig føler sig helt på bølgelængde med, andet end i stemninger og tidsbilleder.

  Madlavningsidentiteter
  Amy Adams spiller passabelt som den nutidige kogekone, Julie Powell, der tager internettet i brug i håbet om at finde mening med (madlavnings)livet. Imens ser kæresten Eric til med skiftende miner - for Julie er mere end dedikeret til sin selvvalgte Julia Child-opgave. Og i Paris er det Stanley Tuccis Paul, der ser til, mens Child stille og roligt opbygger sin madlavningsidentitet, i øvrigt filmens mest afrundede og gennemsympatiske præstation.

  Masser af feel good-musik
  Langt det meste af Ephrons film er underkastet Alexandre Desplats alt for udpenslende musik. Der er ikke mange øjeblikke uden feel good også på lydsiden - så er man jo også på den sikre side. Fans af kostumedramaer vil fornøjes ved særligt 40’er-æstetikken og Childs garderobe. Streep blev nomineret til en Oscar og vandt en Golden Globe for sit portræt af den farverige Julia Child.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2009, USA, Biografi, Drama, Romantik, 123 min.

  Dansk titel: Julie & Julia
  Instr: Nora Ephron Prod: Nora Ephron, Laurence Mark, Amy Robinson, Eric Steel Manus: Nora Ephron Baseret på: bøger af Julie Powell, Julia Child & Alex Prud´homme Foto: Stephen Goldblatt Klip: Richard Marks Mus: Alexandre Desplat
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Steep)
  • GG - Bedste skuespillerinde (Steep)
  • GG-N - Bedste film