Reservoir Dogs (1992)

  En gruppe professionelle kriminelle hyres til at begå et juveltyveri, men alarmen går, og da politiet ankommer, begynder alt at gå skævt.


  MERE STIL END SUBSTANS

  Sammenhængende film:
  Reservoir Dogs (1992)
  Pulp Fiction (1994)
  Jackie Brown (1997)

  Quentin Tarantinos bemærkelsesværdige debutfilm rummer hårrejsende ækle ingredienser, men er først og fremmest fortalt i en ujævn og springende rytme, der er svær at sluge.
   

  En plan går i vasken

  En gruppe professionelle kriminelle bliver hyret af en bagmand, Joe Cabot, og hans søn, Nice Guy Eddie, til at røve en juvelforretning. Planen falder dog hurtigt fra hinanden, da alarmen går i gang, og politiet i løbet af ganske få minutter møder talstærkt op.

  Masser af spring i tid
  Man ser aldrig selve røveriet. Meget af filmen foregår i en forladt fabrikshal, hvor gruppen på forhånd har aftalt at mødes efter røveriet, men der springes meget mellem den mislykkede flugt fra røveriet og scenerne i fabrikshallen.

  Utrygge ved situationen
  Der er ingen af de fire overlevende, der føler sig trygge ved situationen, for de er bange for, at politiet har fået nys om deres aktion. Mr. Orange er voldsomt såret og bliver plejet af Mr. White - men der er så meget blod, at der ikke er meget at stille op.

  Hårrejsende
  Hårene rejser sig dog først for alvor, da Mr. Blond ankommer til fabrikshallen med en overraskelse i sit bagagerum. En bundet politibetjent. I flashbacks erfarer vi, at Blond og Nice Guy Eddie er gamle venner.

  Frastødende troværdige
  Scenerne hvor Blond torturerer politibetjenten i fabrikshallen er rædsomme og frastødende, men samtidig fascinerende troværdige. Michael Madsens psykopatiske fremtræden hører til blandt hans bedste præstationer.

  Konstant overraskende
  Nu burde handlingen næsten kun kunne gå i én retning, men overraskelserne lurer stadig, og man kan ikke tillade sig at falde til ro før efter sidste sekund. Men kan man overhovedet falde til ro ovenpå sådan en omgang?

  Kraftfuldt & inspireret spil
  Skuespillet er kraftfuldt og inspireret, både Tim Roth og Steve Buscemi falder dog udenfor med ærgerligt overspillede præstationer. Bedst er Michael Madsen og Chris Penn.

  Mere stil end substans
  Quentin Tarantino satser mere på stil end på substans, og det gør filmen svær at sluge. Historien springer frem og tilbage: Så kommer der en meget lang sekvens med langtrukken dialog. Igen en masse vold, blod og et sprog, der slår gnister.

  Akavet & uskøn stil
  Man sidder tilbage med fornemmelsen af, at "Reservoir Dogs" med sin lille hær af talentfulde skuespillere kunne have været blevet til en meget bedre og mere nervepirrende filmoplevelse, hvis ikke Tarantino for enhver pris havde gennemtrumfet sin akavede og uskønne fortællestil.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1992, USA, Action, Thriller, Krimi, 95 min.

  Dansk titel: Håndlangerne
  Instr: Quentin Tarantino Prod: Lawrence Bender Manus: Roger Avary, Quentin Tarantino Foto: Andrzej Sekula Klip: Sally Menke
  Priser
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize