3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Jackie Brown
En stewardesse der er løbet tør for kontanter hjælper en våbensælger med at smugle sorte penge.
PULP FICTION 2?
"Jackie Brown" var længe ventet af tusindvis af Tarantino-fans verden over. Filmen skulle være en slags efterfølger til Pulp Fiction (1994), en film, der hurtigt blev kult.

Mindre vold
Man kan forestille sig, at mange er blevet skuffet over instruktør Quentin Tarantinos nye stil. "Jackie Brown" rummer ikke nær så megen vold som hans tidligere film men er snarere et forsøg på at lave en "mainstream-film".

Los Angeles-stewardessen, Jackie Brown, er løbet tør for kontanter og hjælper den koldblodige våbensælger, Ordell Robbie, med at flytte hans fortjenester fra Mexico.

Men hun bliver taget af politiet og havner for en stund i kvindefængslet. Ordell vil købe hende fri gennem kautionsmanden, Max Cherry. Det vigtigste for Ordell er, at ingen af hans håndlangere kommer til at tale over sig.

En raffineret plan
Men bag tremmerne når Jackie Brown at udtænke en raffineret plan, som går ud på, at hun lader som om, hun samarbejder med politiet - kun for at vende tilbage til sit arbejde, smugle resten af Ordells penge med sig i bagagen for selv at bruge dem og forsøde tilværelsen.

Skæve eksistenser
I kulissen er der forskellige skæve eksistenser, der kommer til at forsinke de vilde planer. Ordells konstant potrygende kæreste, Melanie, Ordells uforudsigelige fængselskammerat, Louis Gara, og den fyrige politiagent, Ray.

Herlige små scener
Filmen rummer mange herlige små scener, hvor skuespillet folder sig ud i en blanding af grotesk humor og ubarmhjertig koldblodighed. Fordi det nu er Quentin Tarantino, der står bag, kan "Jackie Brown" ikke helt se sig fri for koldblodige henrettelser. Sådan er det bare.

Alt for lang
Hvad der virkelig ødelægger filmen er, at den er mindst tre kvarter for lang. Allerede efter en halv time irriteres man af, at scenerne ikke rigtig bliver afviklet hurtigt nok. De enkelte scener er altså for langtrukne. Derfor er det en sejtrækker at komme igennem to en halv time. Man bliver virkelig træt af filmen.

Bedst blandt skuespillerne er Robert Forster i rollen som et af de eneste "normale" mennesker i filmen. Ligeledes spiller Robert De Niro uforglemmeligt som den særdeles utilregnelige Louis Gara.

Funklende spil
Bridget Fondas spil er ovenud sexet. De to hovedroller udfyldes flot af Samuel L. Jackson (med en ny og trendy form for fipskæg) og Pam Grier (med godt med sminke).

På lydsiden er der kræs for ørerne, hvis man bryder sig om poplarm i gaden. Ellers er også det med til at forlænge oplevelsen.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Jackie Brown

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Krimi, 148 min
Dansk titel: Jackie Brown
Instr: Quentin Tarantino Prod: Lawrence Bender  Manus: Quentin Tarantino  Baseret på: romanen "Rum Punch" af Elmore Leonard  Foto: Guillermo Navarro  Klip: Sally Menke  Mus: Div. Popartister  
Medvirkende:
Samuel L. Jackson (Ordell Robbie)
Pam Grier (Jackie Brown)
Bridget Fonda (Melanie)
Michael Keaton (Ray Nicolette)
Robert De Niro (Louis Gara)
Priser:
AAN, Bedste Birolle Skuespiller (Forster)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.