3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Reservoir Dogs
En gruppe professionelle kriminelle hyres til at begå et juveltyveri, men alarmen går, og da politiet ankommer, begynder alt at gå skævt.
SUBSTANSLØS TARANTINO-DEBUT
Quentin Tarantinos bemærkelsesværdige debutfilm rummer hårrejsende ækle ingredienser men er fortalt i en ujævn og springende rytme, der er svær at sluge.

En gruppe professionelle kriminelle bliver hyret af en bagmand, Joe Cabot, og hans søn, Nice Guy Eddie, til at røve en juvelforretning. Planen falder dog hurtigt fra hinanden, da alarmen går i gang, og politiet i løbet af ganske få minutter møder talstærkt op.

Masser af spring
Man ser aldrig selve røveriet. Meget af filmen foregår i en forladt fabrikshal, hvor gruppen på forhånd har aftalt at mødes efter røveriet, men der springes meget mellem den mislykkede flugt fra røveriet og scenerne i fabrikshallen.

Utrygge ved situationen
Der er ingen af de fire overlevende der føler sig trygge ved situationen, for de er bange for, at politiet har fået nys om deres aktion. Mr. Orange er voldsomt såret og bliver plejet af Mr. White - men der er så meget blod, at der ikke er meget at stille op.

Hårrejsende
Hårene rejser sig dog først for alvor, da Mr. Blond ankommer til fabrikshallen med en overraskelse i sit bagagerum. En bundet politibetjent. I flashbacks erfarer vi, at Blond og Nice Guy Eddie er gamle venner.

Frastødende troværdige
Scenerne hvor Blond torturerer politibetjenten i fabrikshallen er rædsomme og frastødende men samtidig fascinerende troværdige. Michael Madsens psykopatiske fremtræden hører til blandt hans bedste præstationer til dato.

Konstant overraskende
Nu burde handlingen næsten kun kunne gå i en retning, men overraskelserne lurer stadig, og man kan ikke tillade sig at falde til ro før efter sidste sekund. Men kan man overhovedet falde til ro ovenpå sådan en omgang?

Kraftfuldt & inspireret spil
Skuespillet er kraftfuldt og inspireret, men både Tim Roth og Steve Buscemi falder udenfor med ærgerligt overspillede præstationer. Bedst er Michael Madsen og Chris Penn.

Mere stil end substans
Quentin Tarantino satser mere på stil end på substans, og det gør filmen svær at sluge. Historien springer frem og tilbage; så kommer der en meget lang sekvens med langtrukken dialog. Igen en masse vold, blod og et sprog, der slår gnister.

Akavet & uskøn stil
Man sidder tilbage med fornemmelsen af, at "Reservoir Dogs" med sin lille hær af talentfulde skuespillere kunne have været blevet til en meget bedre og mere nervepirrende filmoplevelse, hvis ikke Tarantino for enhver pris havde gennemtrumfet sin akavede og uskønne fortællestil.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Reservoir Dogs

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1992, USA, Action, 95 min
Dansk titel: Håndlangerne
Instr: Quentin Tarantino Prod: Lawrence Bender  Manus: Roger Avary, Quentin Tarantino  Foto: Andrzej Sekula  Klip: Sally Menke  
Medvirkende:
Harvey Keitel (Mr. White/Larry)
Tim Roth (Mr. Orange/Freddy)
Michael Madsen (Mr. Blond/Vic Vega)
Chris Penn (Nice Guy Eddie Cabot)
Steve Buscemi (Mr. Pink)
Lawrence Tierney (Joe Cabot)
Randy Brooks (Holdaway)
Quentin Tarantino (Mr. Brown)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.