The Witness (2015)

  Kitty Genovese blev myrdet på åben gade i 1964. 50 år senere er hendes bror på sporet af nye indgange til det brutale mord.


  BESAT AF FORTIDEN

  De fleste amerikanere kender historien om Kitty Genovese: Den unge kvinde, der i 1964 blev myrdet på åben gade i New York, angiveligt skrigende på hjælp for foden af talrige vidner - uden at nogen tilkaldte hjælp.

  Dybt i arkiverne
  50 år efter mordet har Kittys bror William sammen med dokumentaristen James D. Solomon sat sig for at grave dybt i arkiverne i forsøget på at komme sandheden om mordet en anelse nærmere. Der er nemlig mange uafklarede detaljer, og efterhånden som William får dokumenterne mellem hænderne, åbner der sig også nye døre, ikke mindst til en række af vidnerne fra 1964.

  Smertefuld rejse
  "The Witness" er en meget vellykket dokumentarfilm, der effektivt bygger en spændingskurve over fortidens mystik, krydret med nutidens mange perspektiveringer. At følge William Genovese på den smertefulde rejse ind i søsterens sidste time udgør i James D. Solomons iscenesættelse en fascinerende dokumentarisk rejse, der rummer universel sorg og afmagt. For selv 50 år efter mordet er hele familien Genovese psykisk mærket, og Williams besættelse af fortiden gør ikke arret mindre.

  Turer USA tynd
  William turer USA tynd i jagten på sandheden, bundet som han er til sin kørestol efter at han mistede benene som soldat i Vietnam. Mødet med de mange vidner og sågar efterkommere til Kittys morder (morderen selv nægter at møde ham) bærer således også præg af Williams handikap, selvom det selvfølgelig ikke er et dramaturgisk virkemiddel.

  Effektiv spænding
  "The Witness" bygger meget effektivt spændingen op omkring sine enkelt animerede rekonstruktioner. Her er ingen overdramatiserede virkemidler, og Nathan Halperns musik spiller ikke en central rolle, men viser kun ansigtet ind imellem.

  Hemmeligheder og løgne
  Nogen regulær katarsis opnår William Genovese ikke i sin søgen, men det tætte samarbejde med dokumentaristen bringer ham alligevel langt nærmere den afdøde søster. En ordentlig bunke hemmeligheder og løgne får nyt liv, og perspektiverne på Genovese-familielivet er talrige.

  En besættelse
  William indrømmer gerne over for familien, at hans arbejde med søsterens mord er en besættelse. Det er også nødvendigt, hvis han vil til bunds i sagen - og dokumentaren viser, hvor langt ned i materien, man kan komme, hvis ihærdigheden er total.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2015, USA, Dokumentar, Biografi, Krimi, 89 min.

  Dansk titel: Vidnet
  Instr: James D. Solomon Prod: James D. Solomon Manus: James D. Solomon m.fl. Foto: Trish Govoni Klip: Russell Greene, Gabriel Rhodes Mus: Nathan Halpern
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation