Farlig ungdom (1953)

  En fattig lærling havner i gruppepressets kløer og dermed i kriminalitet og politiets søgelys.


  TIDLIG UNGDOMSFILM

  Flere debutanter markerer sig flot i Lau Lauritzen jr. s vovestykke fra 1953 om ungdommens kriminelle tendenser i efterkrigstidens Danmark.
   

  Til dels tidløs historie

  Det er en film med både fortællemæssige og tekniske kvaliteter og en historie, der stadig - trods lettere forældede socialrealistiske overtoner - kan fænge i dag. Ib Mossin debuterer som den fattige lærling, Egon Madsen, hvis største drøm er at få råd til en (brugt) motorcykel. Men det kan ikke lade sig gøre.

  Fristet af Balladekarl
  Uheldigvis lader Egon sig friste af Balladekarl og hans medsammensvorne, der under 'Manchester's kommando skal udføre et par 'simple' opgaver. Efter et overfald på en beruset slagtermester (Karl Stegger i en lysende birolle) havner Egon og 'kammeraterne' i politiets kløer, og Egon sendes på ungdomshjem i nogen tid.

  Hvorfor bliver de kriminelle?
  Filmen gør meget ud af at skildre forholdene omkring de kriminelle: Hvordan er deres familie og opvækst? Hvad er det dog, der får drengene til at ty til kriminalitet? Godt nok bliver spørgsmålene aldrig direkte besvaret, men der er mange gode løsningsforslag på problemerne.

  Snotdum sexdulle
  Birgitte Bruun (senere Price) leverer filmens eneste superpræstation i sin filmdebut som snotdum sexdulle, det store forbrydergeni, 'Manchester's, kæreste. Hun er ganske underholdende, det lader sig ikke beskrive men bør opleves! Ellers bærer filmen præg af tilfældige "fra-gaden-skuespillere", der ikke spiller unikt men overvejende acceptabelt.

  Måske verdens første ungdomsfilm
  Filmen var Danmarks første reelle ungdomsdrama og med temmelig stor sandsynlighed også verdens første. USA kom først et år senere med deres første bud i genren, der jo siden er blevet ganske populær - med god grund.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024