Så vit som en snö (2001)

  En oprørsk ung kvinde vil lære sig at flyve, uanset hvad far siger.


  DRAMATISK SMUK FILM

  En betagende svensk film, der i billederne alene er et kunstværk. Der findes næppe nogen instruktør som Jan Troell, der rammer naturens og sindets stemninger så præcist og medrivende, herunder årstidernes og humørets skiften.

  Oprørsk og eventyrlysten
  "Så vit som en snö" er historien om den oprørske og eventyrlystne Elsa, der i 1920'erne er besat af tanken om at lære at flyve. På trods af faderens modvilje, lykkes det Elsa at komme på flyveskole. Her breder hun også vingerne ud over for de unge mænd, men det er som om, kærligheden vender hende ryggen. Kærligheden til højderne og eventyret blegner dog aldrig, og mere vil have mere. Elsa planlægger farlige faldskærmsudspring som sin næste udfordring.

  Forførende fotografering
  Filmens fotografiske kvaliteter forfører: Billederne er utroligt smukke, og i kombination med glimrende reallyd og lyddesign fremstår naturen - som det altid er kendetegnende ved Jan Troell - som filmens vigtigste 'skuespiller'.

  Krævende hovedrolle
  Amanda Ooms lever sig flot ind i den krævende hovedrolle, men når aldrig de helt store højder i sin præstation. Til gengæld er der fantastisk indlevelsesevne at spore hos Julia Calvo-Andreasson, der spiller Elsa som 8-årig i filmens klart bedste første times tid.

  For lang og tung
  Problemet med filmen bliver i høj grad, at den vil for meget - den bliver for lang og tung med unødvendigt mange gentagelser. Det smitter af på hele sjælen i historien, så den til sidst er lige ved at gå tilskueren på nerverne. Men også kun lige ved. Björn Granath og Hans Pålsson yder fint modspil i mindre roller. Magnus Dahlbergs musik har sine øjeblikke, når ikke den suppes ud i alle kanaler gennem et susende keyboard.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, Sverige, Biografi, Drama, Romantik, Historie, Børn på film, Fly på film, 160 min.

  Dansk titel: Så hvid som sne
  Instr: Jan Troell Prod: Lars Hermann Manus: Jimmy Karlsson, Karl-Erik Olsson-Snogerod, Jan Troell, Jacques Werup Foto: Mischa Gavrusjov, Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Magnus Dahlberg
  Priser
  • GULDB - Bedste film
  • GULDB - Bedste instruktør
  • GULDB - Bedste fotografering
  • GULDB-N - Bedste manuskript