Citizen X (1995)

  En russisk seriemorder er gennem otte år på fri fod. Mestendels fordi det russiske politis magthavere er nogle idioter.


  STÆRK RETFÆRDIGHEDSKAMP

  Vi befinder os i Sovjetunionen i 1982, hvor en hel stribe halvt opløste lig langsomt vokser op af jorden. Retsmedicineren Viktor Burakov sættes på sagen og udnævnes også som leder til at forsøge at opklare mordene.

  En umulig kamp
  Mens nye ofre må lade livet på stribe, må Burakov kæmpe en fuldstændig umulig kamp for opmærksomhed og ressourcer i sagen. Det sovjetiske politis øverste top er nemlig slet ikke interreseret i at hjælpe. Burakov finder dog en trofast støtte i den afdæmpede oberst Fetisov, der som en af de eneste forstår sagens alvor.

  En effektiv seriemorder
  Imens kan morderen - som vi følger sideløbende - udse sig det ene offer efter det andet, trække det med ud i skoven og slå til. Og han bliver ved igennem otte år.

  Direkte til kabel-tv
  Selvom filmen bærer noget præg af sin tv-status (filmen blev indspillet direkte til kabel-tv) bl.a. gennem en svag fotografering, er der en meget stor styrke i den autentiske historie, som ikke lige er til at ryste af sig.

  Store kuldegysninger
  Det er de store kuldegysninger, der venter undervejs: Ganske gruopvækkende. Stephen Rea portrætterer fremragende den hårdt pressede opdager, mens Donald Sutherland med et velafbalanceret underspil supplerer med charme.

  Følt morderportræt
  Jeffrey DeMunns portræt af massemorderen er følt, ligesom Max von Sydow i en klejn birolle som psykiater giver prøver på sit evigtgyldige stortalent. De mange påtagede russiske accenter bliver dog en lille tand for anmassende.

  Baseret på virkelige hændelser
  At historien bygger på et gruopvækkende eksempel fra det virkelige liv gør bestemt ikke denne velproportionerede tv-film mindre troværdig. Indspillet i og omkring Budapest.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, USA, Krimi, Biografi, Drama, Tog på film, Seriemordere, 103 min.

  Dansk titel: Udyret (tv)
  Instr: Chris Gerolmo Prod: Timothy Marx Manus: Chris Gerolmo Baseret på: bogen "The Killer Department" af Robert Cullen Foto: Robert Fraisse Klip: William Goldenberg Mus: Randy Edelman
  Priser
  • GG - Bedste birolleskuespiller (Sutherland)
  • GG-N - Bedste tv-produktion