Ma vraie vie à Rouen (2002)

  En 16-årig dreng får et videokamera i fødselsdagsgave og begynder en minutiøs optagelsesproces af sit eget liv. Undervejs afdækkes hans stigende interesse for mænd.


  FASCINERENDE UNGDOMSFILM

  Hér er der grund til at spærre øjnene op: Denne franske ungdomsfilm er lidt af en perle i sit stærkt troværdige portræt af en teenagers søgen efter identitet og nysgerrige leg med seksualiteten.

  Uden for sædvanlige rammer
  Ud over det vedkommende tema, rummer filmen også en fortællestil, der falder helt uden for sædvanlige rammer: "Ma vraie vie à Rouen" er optaget med et videokamera, og det er også det, filmen handler om.

  Ihærdig fotograf
  16-årige Etienne får et videokamera i fødselsdagsgave og begynder straks at optage sin dagligdag i alle dens aspekter. Dette bliver hurtigt trættende for Etiennes nærmeste omgangskreds, ikke mindst moderen, der må stå model snart sagt hvert øjeblik.

  Et eksperiment
  Etienne foretager også mange optagelser af studiekammeraten, Ludovic - hele tiden med nye idéer til historier og kameramæssige opstillinger, et konstant eksperiment. Etienne vil nærmest lave et slags vidnesbyrd: Det unge liv i billeder. Alle hverdagssituationer skal filmes.

  En hemmelig passion
  Således optages også Etiennes store sportsinteresse, kunstskøjteløb. Men hvad der er mere fascinerende for Etiennes linse er moderens nye kæreste, Etiennes geografilærer.
  Etienne er tydeligvis meget interesseret i denne væsentligt ældre mand, og nu begynder man at fornemme, hvor drengens seksuelle præference ligger.

  Homoseksuelt tema
  Det homoseksuelle tema ligger og lurer og bliver efterhånden tydeligere. Det bliver i høj grad filmens styrke, at de seksuelle spændinger kommer frem i lyset i form af hjertebankende nysgerrige fotograferinger - ikke mindst dem, Etienne foretager af sig selv i nøgen figur - et af de forholdsvis sjældne glimt vi får af hovedpersonen, der jo ellers er "fotografen".

  Betagende ægthed
  Filmen er helt nede på jorden og rummer en betagende ægthed i sin skildring af teenagetilværelsens genvordigheder, især når det kommer til den lille flirt med seksualiteten.

  Dejligt livsbekræftende
  Der ligger en dejligt livsbekræftende morale i hele historien, og filmoplevelsen er noget ud over det sædvanlige takket være sin originalitet i fortælleteknikken. Naturligvis tilfalder meget af æren også talentfulde Jimmy Tavares i en flot hovedrollepræstation, selvom vi ikke ser ham helt så meget, som vi måske godt kunne ønske.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2002, Frankrig, Drama, 100 min.

  Dansk titel: My Life on ice
  Instr: Olivier Ducastel Prod: Nicolas Blanc Manus: Olivier Ducastel, Jacques Martineau Foto: Pierre Milon, Matthieu Poirot-Delpech Klip: Sabine Mamou Mus: Philippe Miller