Lykkevej (2003)

  En midaldrende kvinde må flytte fra sin tilværelse som rigkvinde, da hendes mand falder for en ung kvinde. Det nye liv bliver svært, men også spændende.


  KOMISK ALVORSBILLEDE

  Instruktør Morten Arnfred har hér skabt en lille sød komedie om den midaldrende, Sarah Andersen, der bliver droppet af sin rige mand til fordel for en yngre kvinde.

  Festlige naboer
  Selvom hun ikke viser tegn på at være rystet, er det alligevel en svækket Sarah, der flytter ind i en ramponeret Vanløse-bungalow. Det skal dog snart vise sig, at naboerne i kvarteret er mere end festlige.

  Rod i tilværelsen
  Overfor bor parret, Sus og Bo, hvis ægteskab ikke rigtigt fungerer. På den anden side bor ungkarlen og kvindebedåreren, Holger. Men den mest spændende er Sarahs nabo, Robert, der er en hemmelighedfuld og sørgende eksistens med rod i tilværelsen - og på fortovet. Det lykkes efterhånden Sarah at komme lidt ind på livet af Robert, til stor fortrydelse for de fleste øvrige naboer, der hele tiden har elsket at hade den mystiske mand.

  En vanskelig cocktail
  "Lykkevej" skildrer Sarahs kamp for at skabe sig en nogenlunde acceptabel tilværelse igen. Det er tydeligvis filmens mål at skildre denne kamp i lige dele alvor og komedie - en ikke altid lige vellykket cocktail.

  Blandet fornøjelse
  Nogle af filmens scener bliver en kende for pjattede, mens andre helt ude af stilen pludselig oser af alvor, så man næsten bliver helt pinligt berørt. Det er denne ubalance, der gør "Lykkevej" til en blandet fornøjelse, som man aldrig rigtig ved, hvor man har.

  Stærkt spillet
  Skuespillet kan man dog ikke rokke ved, og Birthe Neumann høstede helt fortjent både Robert- og Bodilprisen for årets bedste kvindelige hovedrolle. Hendes portræt af Sarah er uhyre stærkt.
   

  Finurligt portræt

  Jesper Lohmann er ikke hundrede procent i balance som den hemmelighedsfulde nabo, men det er til gengæld Ditte Gråbøl i et slående finurligt portræt af den frustrerede midaldrende kvinde, Sus. Gråbøl vandt en Bodil for sin præstation. Også Asger Reher spiller sin rolle pænt, og Niels Olsen har sædvanen tro et fast tag i komikken.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, Danmark, Komedie, Romantik, 95 min.

  Dansk titel: Lykkevej
  Instr: Morten Arnfred Prod: Lars Kjeldgård, Åke Sandgren Manus: Morten Arnfred Foto: Dirk Brüel Klip: Lars Therkelsen Mus: Ole Arnfred, Jon Bruland
  Priser
  • BD - Bedste skuespillerinde (Neumann)
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Gråbøl)
  • BD-N - Bedste birolleskuespiller (Lohmann)
  • RB - Bedste skuespillerinde (Neumann)
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Gråbøl)
  • RB-N - Bedste musik
  • RB-N - Bedste sang ("Sving mig")