Baronessen fra benzintanken (1960)

  En mekaniker erfarer, at hun er enearving til sin farmors slot, og nu er hun nødt til at ændre sit liv. Eller er hun?


  UHYRE VELOPLAGT LYSTSPIL

  Uhyre veloplagt og ambitiøst iscenesat lystspil, der rummer en sjælden gnist og et skær af alvor, der giver hele herligheden dybde. Ghita Nørby spiller den 20-årige mekaniker Anne Tofte, der lever et simpelt og lykkeligt liv på en tankstation sammen med sin onkel Lars og vennen Hans.

  En ukendt arving
  Samtidig på et nærliggende slot opdager enkebaronesse Alvilda von Rosensteen, at hun har en arving, hun ikke var klar over eksisterede. Hendes afdøde søn har en datter uden for ægteskab, og det er netop omtalte mekaniker, Anne Tofte.

  Egensindig mekanikerpige
  Enkebaronessen sender bud efter den egensindige mekanikerpige, og det skal vise sig at blive svært at få pigen til at indordne sig under de højadelige manerer. Men måske er det slet ikke så tosset, at enkebaronessen får øjnene op for, at der er en verden på den anden side af slotsmurene.

  Filmisk fortællelyst
  Annelise Reenberg er meget omhyggelig i sin iscenesættelse. Filmen emmer af fortællelyst, og sine steder byder Reenberg og fotograf Ole Lytken på kameratekniske finesser, der normalt ikke forekommer i danske lystspil.

  Veloplagte skuespillere
  Generelt er der tale om en film på et højt niveau. Også den forudsigelige historie er energisk og elskelig, blandt andet takket være en hel perlerække af veloplagte skuespillere.

  Spas og alvor
  Ghita Nørby og Maria Garland er begge helt fantastiske, men også Dirch Passer kan nydes i en fin rolle, der både rummer spas og alvor. Karl Stegger er god som hushovmester Frederiksen, der bliver sat på prøver af den udannede Anne.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024