Der Untergang (2004)

  Vi følger Adolf Hitlers sidste dage i kæmpebunkeren under Berlin, mens storbyen ovenover er ved at blive lagt i ruiner.


  DEN SIDSTE TID

  Film om Adolf Hitlers sidste dage:

  Der letzte Akt (1955)

  The Bunker (1981)

  Der Untergang (2004)

   

  Lige siden Det Tredje Riges fald i 1945 har der været en form for "tavshedspligt" hos tyskerne: Hitler og hans undergang var ikke noget, man talte offentligt om. Og frem for alt har det kun nødigt ligget til diskussion, om diktatoren Hitler kunne tænkes at være andet end et fuldkomment sadistisk svin.

  Fortiden op til overfladen
  Det bliver der med ét slag vendt op og ned på med Oliver Hirschbiegels "Der Untergang": Pludselig kommer Hitlers sidste tid i den enorme bunker under Berlin op til overfladen.
   

  Den sidste tid med føreren

  Hitler tilbragte de sidste uger af 2. verdenskrig inden Tysklands kapitulation i førerbunkeren under Berlin. Sammen med ham var kæresten Eva Braun, en del militærfolk, en sekretær og en række andre, der ønskede at dele den sidste tid sammen med føreren.
   

  En slagen mand

  Selvom det er ganske givet, at Hitler er en slagen mand, vælger han til det sidste at kæmpe en umulig kamp fra bunkeren i en krig, som han på ingen måde har føling med. Dagen inden Hitler og Braun begår selvmord er de blevet gift i bunkeren, og efter førerens død følger endnu mange selvmord.


  Bruno Ganz ER Hitler
  "Der Untergang" viser for første gang Adolf Hitler som et menneske, og denne beskrivelse af diktatoren har været tiltrængt længe. Bruno Ganz er ganske enkelt synonym med Hitler i en præstation, der er så overbevisende, at man må knibe sig i armen. Det er næsten helt overrumplende at opleve Hitler "i egen levende person".
   

  Stærk fra ende til anden

  Filmen er stærk fra ende til anden - et barskt scenarie af død, ødelæggelse og personlig ruin. Men den tilfører også film- og verdenshistorien nye dimensioner ved at portrættere Hitler som andet end gal. Det gør filmen bevægende og giver stof til eftertanke.

  Undergangen er nær
  Lyd og billede er effektive virkemidler i portrættet af krigen oppe over jordskorpen. Man er ikke i tvivl om, at undergangen er nær. Enkelte scener vil man huske særligt for deres mentale intensitet, men generelt befinder filmen sig på et niveau af intensitet, der gør den uhyre svær at ryste af sig.
   

  Uhyggelige korridorer af beton

  Førerbunkeren og dens uhyggelige rum og korridorer af beton er formidabelt genskabt - det skaber en klaustrofobisk uhygge, der forstærker autenticiteten i en grad, så man næsten føler, at man selv er til stede.

  Personligt og ufarvet portræt
  Det er svært at føle medlidenhed med en mand som Hitler, men alligevel er "Der Untergang" nok det tætteste, vi kommer på et personligt og ufarvet portræt af manden og hans sidste dage.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024