The Evil Dead (1981)

  Fire unge mennesker havner i en slem knibe, da ondskab trænger op fra undergrunden og besætter dem én ad gangen.


  EKSPERIMENTERENDE SPLAT

  Den senere topinstruktør Sam Raimi fandt vejen til Hollywood med denne eksperimenterende gyserfilm: Men "Evil Dead" har ikke meget historie og satser udelukkende på lette skrækeffekter og andre gennemskuelige virkemidler.


  Gys og gru uden grænser
  Fire unge mennesker ankommer til en meget øde beliggende hytte. Og vi fornemmer hurtigt uhyggen: En aften stiger selveste Ondskaben op fra jorden og besætter de unge en ad gangen, og så er der ingen grænser for gysen og gruen. Plottet er mere end vanvittigt, og filmens skrækeffekter kan næppe rejse mere end ét enkelt garvet filmanmelderhår. Det hele er en rodet og forudsigelig bunke: "Nå, nu kommer der nok en arm ud dér" – "så, lige om lidt vender han sig om, og så..."

  Stærkt teknisk niveau
  På dét område er "Evil Dead" decideret latterlig. Det er virkelig en b-film med ultralavt budget – effektueret på den ufede måde. Det fascinerende ved filmen – og det skal virkelig fremhæves – er dog, at den teknisk set er på et endog meget højere niveau end historien. Kameraføring, visuelle effekter, lydeffekter og klipning er ultraambitiøst og talentfuldt. Fascinationskaften ligger således udelukkende i denne kunnen og filmiske eksperimenteren og ikke i noget som helst andet.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1981, USA, Gyser, Zombiefilm, 82 min.

  Dansk titel: The Evil Dead
  Instr: Sam Raimi Prod: Robert G. Tapert Manus: Sam Raimi Foto: Tim Philo Klip: Edna Ruth Paul Mus: Joseph LoDuca
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation