Army of Darkness (1992)

  En uheldig mand suges tilbage til 1300-tallet, hvor han bl.a. kommer i åben kamp med vaklende skeletter og må sætte sig i respekt for at have en chance for at vende hjem.


  HUMOR OG GALSKAB

  Fra instruktør Sam Raimis unge dage kom denne aparte og livgivende skæve gyserkomedie, der bliver ved med at overraske til sidste scene i en ekstremt overgearet, men også smittende original fortællestil.

  Suget tilbage i tiden
  Det er den heftige historie om manden Ash, der er så uheldig at blive suget tilbage i 1300-tallet(!), hvor han kort tid efter sin opvågnen står på randen til den sikre død: En tur i en kæmpebrønd, som ingen før ham velsagtens er kommet levende op fra igen.

  Nyttige våben
  Men Ash er djærv og udstyret med to nyttige våben fra sin egen nutid – et jagtgevær og en motorsav. Snart har han vundet respekt i de nye omgivelser og kan gå i gang med at forme en plan for, hvordan han kan komme hjem til fremtiden igen.

  Saftigt grafisk
  "Army of Darkness" er en saftigt grafisk film, der ikke sætter sit dødstema under en skæppe. Masser af klamme væsner og raslende skeletter udsætter konstant Ash for nærved uoverstigelige prøvelser. Men hele tiden med humoren bankende i hjertehøjde, hvilket former en rent ud sagt eksplosivt overraskende handling.

  Uhyggeligt og hylemorsomt
  Det er faktisk både uhyggeligt og hylemorsomt på én gang, selvfølgelig med en humoristisk overvægt i de finurligt skrevne replikker og skeletkampe – og i Ashs tiltagende kompromisløse personlighed: Fanden tage det hele!

  Udfordret rolle
  Bruce Campbell præsterer prægtigt som Ash i en på alle måder udfordret rolle. Han skal både spille sig selv i flere miniaturekopier (i sprødt kitschede visuelle effekter) og gennemgå en forandring fra blød til hårdkogt.

  Ingen plads til oaser
  Som nævnt står dampen nærmest ud af alle filmlærredets perforeringer. Det bliver trættende for både øjne og ører i længden, og der er ikke levnet plads til oaser.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Fantasi, Eventyr, Komedie, Gyser, 81 min.

  Dansk titel: Army of Darkness
  Instr: Sam Raimi Prod: Rob Tapert Manus: Sam Raimi, Ivan Raimi Foto: Bill Pope Klip: Bob Murawski, Sam Raimi Mus: Joseph LoDuca