Tarnation (2003)

    En ung amerikaner fortæller hudløst ærligt sin livshistorie i en forfærdende dysfunktionel familie.


    HÅNDHOLDT NÆRVÆRENDE DRAMA

    Denne dokumentarfilm er ikke for det underholdningshungrende mainstream-publikum. Den kræver fordybelse og en vis portion indlevelsesevne, for "Tarnation" er langt mere end blot det almindelige gennemsnit.

    Sit eget liv i scene
    Jonathan Caouette har sat sit eget liv i scene. Hvem er han? Hvorfor har han gjort det? Hvad interessant er der ved hans liv? Dette er alle sammen spørgsmål, som man bør have fået besvaret efter 88 anderledes filmminutter.

    Dysfunktionel familie
    Homoseksuelle Caouette er vokset op under skrækindjagende omstændigheder i en familie, der mildest talt er dysfunktionel. Men trods de hårde odds og komplet umenneskelige livsforhold er det alligevel lykkedes amerikaneren at holde skansen, og hele dette cirkus af markante nedture og prøvelser har han dokumenteret med sit håndholdte kamera.

    Drama/dokumentar
    "Tarnation" havner et sted i grænselandet mellem drama og dokumentar. Grundlæggende kan man sige, at der er tale om en biografi: Vi får et indblik i Jonathan Caouettes opvækst og privatliv. Hans seksualitet er meget uhøjtideligt skildret.
     

    Stærkt alternativ stil
    I en stil, der bedst kan beskrives som stærkt alternativ, kastes vi rundt mellem forskellige begivenheder og udsættes for Jonathan Caouettes bizarre familiemedlemmer og deres kranke skæbner.

    Smertelig virkelighed
    Vekselvirkningen mellem det ekstremt springende, blinkende og urolige og det langsommeligt tekstlige skaber effektfulde kontraster, men man savner mere fordybelse i de enkelte scener, der ville kunne bibringe virkeligheden endnu mere smerte.

    Alternativ oplevelse
    Der er i sandhed tale om en alternativ film, der ikke appellerer til det brede publikum, men der er mange kvaliteter at hente i de hudløst ærlige portrætter af familieforhold, der må siges at være ganske rædselsvækkende.



    Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2003, USA, Dokumentar, Biografi, Homoseksuelt tema, 88 min.

    Dansk titel: Tarnation
    Instr: Jonathan Caouette Prod: Jonathan Caouette, Stephen Winter, Gus Van Sant (executive producer) Manus: Jonathan Caouette Foto: Jonathan Caouette Klip: Jonathan Caouette, Brian A. Kates Mus: John Califra, Max Avery Lichtenstein, Stephin Merritt
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation