American Psycho (2000)

  En perfektionistisk sociopat i en storby har svært ved at skelne drøm fra virkelighed, og det kan ende galt.


  BETAGENDE ÆSTETIK

  Sammenhængende film:

  American Psycho (2000)
  American Psycho II: All American Girl (2002)

  Bret Easton Ellis' stærkt omdiskuterede roman "American Psycho" er i sin svulstigt visuelle fortællestil oplagt materiale for levende billeder.
   

  Komplekst

  Det kræver mod og talent at gå i krig med en filmatisering af en så kompleks bog, og man må konstatere, at instruktør Mary Harron er lykkedes godt med missionen, at hun bevarer skindet på næsen.
   

  Sygelig æstetisering

  Christian Bale spiller den altdominerende hovedrolle som Patrick Bateman, en 27-årig, rig businessman med arbejde på Wall Street - og komplet fanatisk. Bateman går i uhyggelig grad op i sit udseende, sin fremtræden, hvordan han omgås andre mennesker. Ikke blot på et menneskeligt plan, som almindeligt dødelige æstetikere oplever det i det daglige, men i en sygelig grad, der påvirker ham og gør ham ude af stand til at skelne mellem drøm og virkelighed.

   

  En sociopat

  Bateman har udviklet sig til det, psykologien kalder en sociopat. Men omverdenen fatter ikke noget. Ingen ser Batemans besættelse, og han vender den indad i en grad, så han udvikler psykotiske træk.

  Detaljerigdom fra romanen
  Detaljerigdommen fra romanen forsøges hæderligt genskabt i stærkt forkortet format. Resultatet er æstetisk raffineret, og filmen fremstår med et personligt udtryk, der er både fortættet og beundringsværdigt.

   

  Særpræget filmoplevelse

  Christian Bale udfylder hovedrollen ganske nydeligt. Han har den rette udstråling og det rette udseende, men har svært ved helt at bryde igennem. En særpræget filmoplevelse, der kun ganske sjældent kan virke ubehagelig på sarte sjæle. Usædvanlig historie i flot filmhåndværk.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, USA, Psykologisk drama, Krimi, Seriemordere, 97 min.

  Dansk titel: American Psycho
  Instr: Mary Harron Prod: Christian Halsey Solomin, Chris Hanley, Edward R. Pressman Manus: Mary Harron, Guinevere Turner Baseret på: roman af Bret Easton Ellis Foto: Andrzej Sekula Klip: Andrew Marcus Mus: John Cale