3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

American Psycho
En perfektionist i en storby har svært ved at skelne drøm fra virkelighed, og det kan ende galt.
BETAGENDE ÆSTETIK

Sammenhængende film:
American psycho (2000)
American psycho II: All American girl (2002)

Bret Easton Ellis' stærkt omdiskuterede roman "American Psycho" er i sin svulstigt visuelle fortællestil oplagt materiale for levende billeder.

Det kræver mod og talent at gå i krig med en filmatisering af en så kompleks bog, og man må konstatere, at instruktøren Mary Harron er lykkedes så godt med missionen, at hun bevarer skindet på næsen.

Christian Bale spiller den altdominerende hovedrolle som Patrick Bateman, en 27-årig rig businessman med arbejde på Wall Street og komplet fanatisk.

Bateman går i uhyggelig grad op i sit udseende, sin fremtræden, hvordan han omgås andre mennesker. Ikke blot på et menneskeligt plan, som almindeligt dødelige æstetikere oplever det i det daglige, men i en sygelig grad, der påvirker ham og gør ham ude af stand til at skelne mellem drøm og virkelighed.

Bateman har udviklet sig til det, psykologien kalder en sociopat. Men omverdenen fatter ikke noget. Ingen ser Batemans besættelse, og han vender den indad i en grad, så han udvikler psykotiske træk.

Detaljerigdom fra romanen
Detaljerigdommen fra romanen forsøges hæderligt genskabt i stærkt forkortet format. Resultatet er æstetisk raffineret, og filmen fremstår med et personligt udtryk, der er både fortættet og beundringsværdigt.

Christian Bale udfylder hovedrollen ganske nydeligt. Han har den rette udstråling og det rette udseende men har svært ved helt at bryde igennem.

En særpræget filmoplevelse, der kun ganske sjældent kan virke ubehagelig på sarte sjæle. Usædvanlig historie i flot filmhåndværk.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
American Psycho

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: American Psycho
Instr: Mary Harron Prod: Christian Halsey Solomin, Chris Hanley, Edward R. Pressman  Manus: Mary Harron, Guinevere Turner  Baseret på: roman af Bret Easton Ellis  Foto: Andrzej Sekula  Klip: Andrew Marcus  Mus: John Cale  
Medvirkende:
Christian Bale (Patrick Bateman)
Justin Theroux (Timothy Bryce)
Josh Lucas (Craig McDermott)
Bill Sage (David Van Patten)
Chloe Sevigny (Jean)
Reese Witherspoon (Evelyn Williams)
Matt Ross (Luis Carruthers)
Jared Leto (Paul Allen)
Willem Dafoe (Det. Donald Kimball)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.