Nighthawks (1981)

  Et par New Yorker-politimænd håber at får skovlen under en international terrorist, før han lykkes med sit næste angreb.


  UDSPEKULERET TERROR

  Ikke nogen ueffen actionfilm. "Nighthawks" har både et markant kunstnerisk udtryk og et plot, der levner plads til andet end bare den lille standardpakke af genreklichéer.

  Jordbunden betjent
  Sylvester Stallone kan her opleves i en af sine mest jordbundne præstationer, til trods for at rollen som politimanden Deke DaSilva lægger op til alle de sædvanlige pomp og pragt-stereotypiseringer.

  Udspekuleret terror
  DaSilva er sammen med makkeren Matthew Fox på hektisk jagt efter den internationale terrorist Wulfgar (Rutger Hauer). Med sin snarrådighed og åleglatte væremåde evner Wulfgar at sno sig på kryds og tværs af landegrænser og kontinenter, og hans udspekulerede terrorangreb står - desværre - som meget skarpt portrætteret set i nutidens verdenssituationssammenhæng.

  Flot New York-portræt
  Bruce Malmuth instruerer med stor variation og får først og fremmest et meget flot New York anno 1981 ud af sine anstrengelser. Her vækker James A. Contners fotografering, med talrige spidsfindige vinklinger af storbyen både dag og nat, mindelser fra genreflagskib som Dirty Harry (1971) (her selvfølgelig San Francisco og ikke New York.)

  Mørkt stemningsportræt
  "Nighthawks" former sig således som en finurlig, mørk og stemningsmættet actionkrimi, hvor der også på handlingssiden er smæk for skillingen. Det betændte terrorismeplot er nemlig tidløst, og Rutger Hauers skurk tilpas klam - komplet med skiftende udseende og sprog.

  Tempofyldt action
  Keith Emersons musik er ikke ude i et kvælende ærinde men assisterer den tempofyldte action i temmelig høj grad. Det er dog stadig det visuelle udtryk, der udgør filmens klart stærkeste aftryk - og som hjælper "Nighthawks" både flot fra start og i mål.

  Langt over middel
  Stallone bevarer roen i DaSilva-rollen og er langt fra sit sædvanlige og småbøvede varemærke. Han formår at forblive jordbundet og hermed markere sig langt over middel. I det uundgåelige møde mellem betjent og terrorist opstår (selvfølgelig) en række forventelige overdrivelser.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1981, USA, Action, Krimi, Thriller, 99 min.

  Dansk titel: Terrorpatruljen
  Instr: Bruce Malmuth Prod: Martin Poll Manus: David Shaber, Paul Sylbert Foto: James A. Contner Klip: Stanford C. Allen, Christopher Holmes Mus: Keith Emerson