Dekalog, trzy (1990)

  En familiefar lokkes af sin ekskæreste ud i Warszawas tomme gader Juleaften. Men kvinden har løjet – udelukkende for at se ham igen.


  DE ØDE GADERS ÆSTETIK

  Sammenhængende i denne serie:

  Dekalog, jeden (1990)

  Dekalog, dwa (1990)

  Dekalog, trzy (1990)

  Dekalog, cztery (1990)

  Dekalog, piec (1990)

  Dekalog, szesc (1990)

  Dekalog, siedem (1990)

  Dekalog, osiem (1990)

  Dekalog, dziewiec (1990)

  Dekalog, dziesiec (1990)

   

  Kieslowskis tredje film i "Dekalog"-serien bygger på det gamle testamentes tredje bud – Kom hviledagen i hu, at du holder den hellig.
   

  Juleaftens-idyl

  Det er Juleaften, og familiefaren Janusz har netop uddelt gaver til børnene i sit julemandskostume. Pludselig ringer telefonen, og Janusz’ tidligere elskerinde Eva er i røret. Hun vil have ham til at hjælpe sig med at finde sin mand, som hun hævder er forsvundet.
   

  Øde storbybilleder

  Janusz fortæller sin familie, at hans taxabil er blevet stjålet, og han møder sin tidligere kæreste nede på gaden. Sammen begiver de sig ud i Warszawas tomme gader, hvor de spejder efter manden. Turen igennem den øde storby giver dem lejlighed til at drøfte, hvad der skete den aften for længe siden, da de sidste gang så hinanden, og efterhånden som aftenen skrider frem, røber Eva, at hun har opdigtet hele historien om sin forsvundne mand udelukkende for at komme tæt på Janusz igen.

  En film om ansvar
  Kieslowski udtalte selv om episoden, at "..det er en film om ansvar. Janusz lever et roligt familieliv, men hans kone ved, at han kun elsker hende lidt. Hun ved også, at han er en ansvarsbevidst mand, der ikke vil svigte hende. Men så dukker hans forhenværende elskerinde op igen, ensom og ulykkelig. Janusz kan ikke længere bevare skindet: Han lyver, som alle, der ikke er lykkelige. Det er menneskets skæbne aldrig at kunne realisere sig selv helt." Episoden fungerer kraftfuldt i sin skildring af Warszawas øde gader, hvor støjen fra de gamle østeuropæiske Lada’er og FSO Polonez’er giver genlyd op ad de grå betonfacader.

  En desperat søgen efter accept og kærlighed
  Kieslowski skaber en fortættet atmosfære af ensomhed og isolation, et gennemgående tema i hele "Dekolag"-serien. En desperat søgen efter accept og kærlighed fører Eva til at lyve for at se sin gamle kæreste igen.
   

  Høj ægthedsfaktor

  Ægtheden og troværdigheden er høj, den knappe times spilletid er fattig på dialog, men rig på udtryk, der siger mere end ord. Oplevelsen af de fuldstændig tomme gader en juleaften er på en måde ganske skræmmende, der er lidt Palle alene i verden over Kieslowskis idé. Velspillet og stemningsmættet episode.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Polen, Psykologisk drama, Drama, Romantik, 56 min.

  Dansk titel: Dekalog 3 (tv)
  Instr: Krzysztof Kieslowski Prod: Ryszard Chutkowski Manus: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz Foto: Piotr Sobocinski Klip: Ewa Smal Mus: Zbigniew Preisner