The Woodsman (2004)

  En netop løsladt pædofil mand forsøger at finde fodfæste og møder en jævnaldrende kvinde.


  LIDT FOR MORALISERENDE DRAMA

  Hædret med priser og anmelderroser, fremhævet som en af nyere tids mest seværdige amerikanske film - "The Woodsman" er en film, man bliver umiddelbart interesseret i.
   

  Fortid med hemmeligheder

  Plottet kunne også godt lyde interessant, men på forhånd er det ikke uden en vis skepsis, at man overlader denne type historie til amerikanske fortolkere: en netop løsladt pædofil mand (Kevin Bacon) har fået arbejde som træskærer på en fabrik, men hans fortid og hemmelighed er kendt af de færreste - til at begynde med også af publikum.
   

  Tosomhed under lagnet

  En kvindelig kollega (Kyra Sedgwick), der ligesom Walter (Bacon) er blevet særansat på fabrikken på grund af en problematisk fortid, fatter interesse for den tavse og indadvendte mand, og inden længe forsvinder de i tosomhed under lagnet.

  Indre dæmoner
  Først et par knald senere betror Walter sig efter kærligt men bestemt pres fra kæresten, og efter chok og betænkningstid beslutter kæresten sig for at hjælpe sin lidende elsker, selvom han selv må tumle med sine indre dæmoner.
   

  Harmløs film

  "The Woodsman" er en ganske fredsommelig og harmløs film, der søger at komme omkring et af nutidens vel mest problematiske tabuer. Et plot med en positiv stemning, hvor man rent faktisk får lejlighed til at fatte sympati med krænkeren, er mere end kærkomment, og i denne forbindelse falder filmen på et tørt sted.
   

  Problemløsende plot

  Der er kærlighed og oprigtighed over mange af filmens diskrete scener, men det går desværre i vid udstrækning, som man ventede med historien. Uanset hvor velmenende og medfølende den kvindelige amerikanske instruktør gerne vil være, så ligger fokus stadig på 'hvordan-kan-vi-løse-problemet'-plottet i stedet for 'hvordan-løser-hovedpersonen-problemet'-plottet.

  Påduttet fløjsindpakket facitliste
  Vi bliver som tilskuere altså påduttet en fløjlsindpakket facitliste til, hvordan den stakkels pædofile, eller skulle vi snarere sige eks-pædofile, mand skal komme ud af sin egen skygge og blive en kernesund og gennemsnitlig problemknuser, der kan klappe de små piger i florlette sommerkjoler på hovedet uden at få jern på.
   

  Filmen knækker

  Det er hér filmen knækker, og det er hér den amerikanske stil og tone lægger sig som et uheldigt moraliserende handicap, selvom det i tilfældet "The Woodsman" ikke tilnærmelsesvis er ligeså slemt, som vi er vant til.
   

  Bedrevidende tåger

  En ganske nydelig præstation af Kevin Bacon lægger en smule afstand til den belærende og bedrevidende tåge, der også inddrager almen skepsis over psykiatrien og psykoterapien. 'Det er kun ved at arbejde med sig selv og sine indre dæmoner, at han kan komme ud på den anden side, og..' Kan du fange billedet?
   

  Musikalsk stemningssovs

  En diskret men arketypisk spekulativ stemningssovs af en filmmusik pisker den neddroslede stemning op, hvor tårerne springer, og er man i særligt følsomt lune, vil "The Woodsman" muligvis give anledning til aktivering af tårekanalerne; hos særligt sarte sjæle, naturligvis.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2004, USA, Psykologisk drama, Romantik, Børn på film, 84 min.

  Dansk titel: The Woodsman
  Instr: Nicole Kassell Prod: Lee Daniels Manus: Nicole Kassell, Steven Fechter Baseret på: skuespil af Steven Fechter Foto: Xavier Pérez Grobet Klip: Lisa Fruchtman, Brian A. Kates Mus: Nathan Larson
  Priser
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering