Grizzly Man (2005)

  Den kugleskøre miljøforkæmper, Timothy Treadwell, levede i årevis blandt vilde bjørne i Alaska, indtil de blev hans død.


  HELT ABSURD

  Helt absurd er i virkeligheden den bedste og mest rammende overskrift til nærværende anmeldelse af Werner Herzogs amerikanske dokumentarfilm.
   

  Grænseoverskridende

  For det er virkelig ganske absurd, det er forførende og grænseoverskridende, og så betvivler man, som almindeligt skolet i normale filmiske og fortællermæssige konventioner ægtheden af historien - hvilket på en genial usagt måde også er en del af filmens drive.
   

  Psykisk labil miljøforkæmper

  Tyske Werner Herzog, der i en årrække skabte særprægede film med Klaus Kinski i hovedrollen, faldt over historien om den psykisk labile miljøforkæmper Timothy Treadwell, der gennem flere år levede tæt på de vilde bjørne i Alaska, for til sidst i 2003 sammen med en kvindelig bekendt at blive flænset og ædt.

   

  Krank skæbne

  Denne tydeligvis - om end ubegribeligt - sande historie blev grundlaget for Herzogs dybere studier og endte således i denne dokumentar om "bjørnemanden" og hans kranke skæbne.

  Tysk rationalisme og ærkeamerikansk flødebollenarration
  "Grizzly Man" er i sig selv ikke nogen vellykket dokumentarfilm. Den er i sin fortællestil og med sine dramaturgiske virkemidler noget hjælpeløs og ufrivilligt komisk, og det er også i denne forbindelse, at man i dén grad betvivler historiens ægthed.

   

  Uheldig sammensmeltning

  Denne tvivl skal nok snarere ses som følge af den noget uheldige sammensmeltning af tysk rationalisme og ærkeamerikansk flødebollenarration. Resultatet nærmer sig noget uudsigeligt.
   

  Fascinationskraft af de sjældne

  Men der ligger i denne uforklarlige tvivl undervejs en fascinationskraft af de sjældne. Mange af billederne taler jo utvivlsomt for, at begivenhederne har fundet sted, og Timothy Treadwell har tydeligvis eksisteret og virket som gakgak selvbestaltet miljøforkæmper mellem de vilde bjørne i Alaska.
   

  Hårrejsende

  Man bliver således vidne til en hårrejsende historie om en vanvittig mands indædte ideologiske dyrevelfærdskamp - der foranlediger ham til at tro, at bjørne er mennesker i bjørnekostume, og som i sidste ende betyder, at han havner i mere end ét stykke.

  Grænsetilfældets kræfter
  Werner Herzog leger fascinerende med grænsetilfældets kræfter og skaber en dokumentar med en sjældent mystificerende udstråling, der sætter sig under huden. Som film betragtet er "Grizzly Man" både grim og ujævn, mest på grund af de hysterisk iscenesatte interviews med Treadwells amerikanske pårørende.
   

  Fiktionens virkemidler

  Men netop disse interviews er jo et udtryk for, at Herzog instruerer de interviewede - og det er også hér, at vi helt utvetydigt er ude i fiktionens virkemidler - det der er medvirkende til at gøre hele affæren ekstra underlig - og fascinerende.
   

  Unikke vidnesbyrd

  Timothy Treadwell dokumenterede sine bjørneeventyr på video, og disse fantastiske naturoptagelser giver filmen en visuel mindeværdig dimension og er i sig selv unikke vidnesbyrd fra bjørnens "hverdag", som kun en vanvittig ville kunne indfange dem.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2005, USA, Dokumentar, Biografi, Dyr på film, 103 min.

  Dansk titel: Grizzly Man
  Instr: Werner Herzog Prod: Erik Nelson Manus: Werner Herzog Foto: Peter Zeitlinger Klip: Joe Bini Mus: Richard Thompson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • SUNDANCE - Alfred P. Sloan Feature Film Prize
  • SUNDANCE-N - World Cinema - Documentary