The Last Enemy (1989)

  Dele af et lig findes i kanalen, og kriminalbetjent Morse ledes igen ind bag universitets-murene i sit opklaringsarbejde, denne gang med tandpine.


  MORSE MED TANDPINE

  Magtbegæret er et af de oftest tilbagevendende motiver i Morse-serien, og universitetet og dets rektorer og professorer står ofte for skud, således også i denne episode, "The Last Enemy", der på dansk har fået den mere kontant actionmættede titel "Mord i kanalen".
   

  Lig i kanalen

  Udgangspunktet for opklaringsarbejdet er ganske rigtigt også et lig i kanalen, eller det vil sige dele af et lig, som et uheldigt ungt par i episodens begyndelse støder på, da de havner for langt inde mod land.
   

  Intrigante oplysninger

  Da Morse havner i audiens hos sin gamle bekendte, der nu er rektor på universitetet, kommer de første mystiske og intrigante oplysninger, der efterhånden skal lede på sporet af, at det givetvis er i universitetets egne baglokaler, at motiverne til mordet skal findes.
   

  Plaget af tandpine

  Morse er i denne episode udstyret med tandpine; en tilbagevendende lidelse for midaldrende politiopdagere - både Beck og Columbo har været samme tur igennem.

  Morse med humørsvingninger
  Tandpinen giver anledning til humørsvingninger ud over det sædvanlige men bliver samtidig indgangsvinklen til en lidt uventet flirt med patologen Grayling; der har ellers hidtil kun været kold og sexistisk luft mellem Morse og hende.
   

  Whiskey hjælper

  Lewis tager pænt hensyn til sin humørsyge chef, der forsøger at dulme smerterne med ekstra meget whiskey, en våd vare der heldigvis er rigeligt af i de kredse, Morse færdes i omkring opklaringsarbejdet.

  Antydningens kunst
  Episoden rummer mange af seriens gode kvaliteter, først og fremmest er effektmageriet holdt så meget nede, at det igen bliver antydningerne og de åbne spørgsmål, der leder tilskueren ind i den fascinerende Morseverden i stedet for action- og musikmættede tjubangscener.
   

  Indbyrdes forståelse

  Forholdet mellem Morse og Lewis udvikles løbende, og i denne episode fornemmer man, at de to i stigende grad har oparbejdet en indbyrdes forståelse af hinanden, og denne sympatiske fornemmelse skinner igennem al sarkasmen.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1989, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 105 min.

  Dansk titel: Mord i kanalen
  Instr: James Scott Prod: Chris Burt Manus: Peter Buckman Baseret på: historie af Colin Dexter Foto: Michael J. Davis Mus: Barrington Pheloung