Fitzcarraldo (1982)

  En entusiastisk iværksætter har en vision om at bygge et operahus dybt inde i Amazonas regnskov. Alle anser ham for at være vanvittig, men han er fast besluttet.


  EN UNIK REJSE

  Samarbejdet mellem instruktøren Werner Herzog og skuespilleren Klaus Kinski kulminerede så at sige i alle de fem spillefilm, de lavede sammen.
   

  Vanviddet lyser

  Begge personer med vanviddet lysende ud af øjnene, hver på deres egen måde, gennemførte de filmprojekter som ingen andre inden for branchen nogensinde ville have haft fantasi til at gennemtænke.

  Tålmodighed og tolerance
  At være tilskuer til et produkt af Herzog/Kinski-samarbejdet er lidt af en prøvelse, men har man tålmodigheden og tolerancen, er det som regel en oplevelse af de sjældne.
   

  Entusiastisk iværksætter

  Således er det også tilfældet med "Fitzcarraldo", historien om den entusiastiske iværksætter Brian Sweeney Fitzgerald, der med fanatisk vanvid er fast besluttet på at bygge et operahus dybt inde i Amazonas regnskov. Alle omkring ham finder ham - naturligt nok - vanvittig. Alligevel lykkes det manden at nå rigtig langt i sit indledende arbejde for at finde frem til, hvor operahuset skal bygges.
   

  Rustent dampskib

  Han køber et gammelt rustent dampskib og sejler ad floden mod strømmen gennem fjendtligt stemte indianeres territorier, fuldkommen overbevist om at de indfødte kan omvendes til at elske opera. Da først en gruppe af indianerne er kommet om bord på dampskibet, fascineres de af Fitzcarraldos planer om at fragte skibet over en enorm skråning for at få det uden om forhindringerne og i vandet igen. Projektet er helt absurd, men det passer sådan set glimrende til manden bag.

  Stor fascination
  Nogle gange ved man ikke, om man skal grine eller græde ad Werner Herzogs stil. Den er sine steder så ubehjælpsomt primitiv, at det næsten er jammerligt, men i andre (og broderparten) af sekvenserne finder man helt utrolige visuelle og fortællermæssige ressourcer, der fascinerer til den helt store guldmedalje.
   

  Trodser enhver fornuft

  Det er noget af det unikke ved Kinski/Herzog-samarbejdet, at de så kompromisløst trodsende enhver fornuft og kastede sig ud i filmprojekter som dette. Kan man sidde model til dårligt synkroniserede dialoger (et varemærke ved makkerparrets film), vil man i filmens visuelle udtryk finde billeder, der tryllebinder, og som man vil søge tilbage til igen og igen.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1982, Tyskland, Peru, Drama, Eventyr, Biografi, Skibe på film, 151 min.

  Dansk titel: Fitzcarraldo
  Instr: Werner Herzog Prod: Werner Herzog, Willi Segler, Lucki Stipetic Manus: Werner Herzog Foto: Thomas Mauch Klip: Beate Mainka-Jellinghaus Mus: Popol Vuh
  Priser
  • CAN - Bedste instruktør
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste udenlandske film