The Ipcress File (1965)

  En brite bliver mod sin vilje tvunget ind i efterretningstjenesten, hvor han hurtigt bliver fanget i et spil med dobbeltagenter, mord og bedrag.


  STILET AGENTERI

  En ung Michael Caine kan her opleves i en stilfuld og elegant rolle som Harry Palmer - den første af tre film baseret på Len Deightons succeskrimier.
   

  Gennemført krimi

  Filmen er en gennemført britisk krimi, hvor plot og skuespil bærer skudsikker vest. Ikke de store svinkeærinder men med plads til en flot og mindeværdig præstation af Michael Caine i dennes gryende karriere.

  Blik for komposition
  Den canadiskfødte instruktør Sidney J. Lurie fortæller sin film med et næsten overvældende blik for komposition, og der er ikke dén indstilling, der ikke er enten skævt vinklet, set gennem et uskarpt brilleglas, indrammet af en reol, fokuseret gennem huller i en dør, placeret helt eller delvist i det gyldne snit. Det gør filmen til en visuelt yderst underholdende krimi, hvor man af og til kan føle det på grænsen til det sanseløst legesyge.
   

  God, solid underholdning

  Man kan lade sig ganske forføre af denne stil, men den primære fremdrift må stadig siges at være plottet. Hér er der god og solid underholdning i historien om den småkriminelle Harry Palmer (Caine), der stilles over for et ultimatum: enten bliver han agent i den britiske efterretningstjeneste, eller også ryger han bag tremmer.

  På et hængende hår
  Han væger agenteriet, og hér kastes han straks ind i sager med dobbeltagenter, mord og bedrag - og sex naturligvis - og det bliver lige på et hængende hår, at han klarer skærene. Det stærkeste kort ved denne film er Michael Caine, hvis antihelt-portræt af Harry Palmer er både følt og oprigtigt, krydret med skæv sarkastisk humor og en fantastisk udstråling.

  Ørehænger-musik
  Plottet er på grænsen til det kedsommelige, men som nævnt er der rigelig (!) underholdning i den visuelle fortællestil og ikke mindst i John Barrys velkomponerede, ørehængende filmmusik.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1965, Storbritannien, Krimi, Thriller, 109 min.

  Dansk titel: Lynaktion Ipcress
  Instr: Sidney J. Furie Prod: Harry Saltzman Manus: Bill Canaway, James Doran Baseret på: roman af Len Deighton Foto: Otto Heller Klip: Peter R. Hunt Mus: John Barry
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering