Auschwitz: the Nazis and the 'Final Solution' (2005)

    Nazisternes "endelige løsning" under 2. verdenskrig gennemgås med udgangspunkt i koncentrationslejren Auschwitz.


    OMHYGGELIG GRUSOMHED

    Seks velproducerede BBC-kapitler om nazisternes jødeudryddelsesprogram fører os med udgangspunkt i Auschwitz-lejren fra de første spadestik til befrielsen - og efterdønningerne af et af verdenshistoriens mest bestialske massemord.


    Fornemt produceret
    BBC-dokumentaren er en dramatiseret konglomerisk indføring, hvor arkivklip, stillbilleder, interviews med dem, der virkelig oplevede det, og fornemt produceret spillefilmsdramatik supplerer hinanden. Stilen er enkel og klassisk. Vekselvirkningen mellem arkiv, interview og spillet dramatisering er præcis og forudsigelig, men i ordenes positive betydning.

    Serialitet og genkendelighed
    Det forudsigelige er et tryghedens holdepunkt i de barske begivenheder og består i serialitet, minimalisme og genkendelighed. Serien benytter sig af gennemgående stemningsmusik, men i forskellige afskygninger. Arkivbillederne præsenteres i fast og håndgribelig form. Skuespillet er afmålt med respekt for den hårfine grænse mellem fiktion og faktion.
     

    Væsentligt bidrag

    Disse kvaliteter gør serien til et endog særdeles væsentligt bidrag til de tusindvis af dokumentarfilm, der i forvejen er spyttet ud om emnet, og har man ro og tålmodighed til denne mere grundige indføring, er den om ikke ultimativ så meget omhyggelig.

    Fokus på Rulof Höss
    Dokumentaren koncentrerer sig som nævnt om Auschwitzlejren og er i denne forbindelse meget inde på lejrkommandanten Rudolf Höss, hvorfor store dele af serien kan opfattes som en lærerig biografi om denne mand og hans tænkning.



    Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2005, Storbritannien, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, Biografi, 300 min.

    Dansk titel: Auschwitz: nazisterne og den endelige løsning
    Instr: Laurence Rees, Catherine Tatge Prod: Anil Dewan, Philip Dunn, David Neiman, Laurence Rees Manus: Doris Bergen, Megan Callaway, David Orenstein, Laurence Rees Foto: Martin Patmore m.fl. Klip: Alan Lygo, Douglas Varchool
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation