Hitler – eine Karriere (1977)

  Gennem omfattende dokumentarmateriale fortælles Adolf Hitlers historie, fra umiddelbart før han får magten, til han begår selvmord i 1945.


  HITLER PÅ HJERNEN

  Man bør unde sig selv den luksus at se Joachim Fests omfattende dokumentar, "Hitler - Eine Karriere", der i sin grundighed og stilistiske elegance rækker langt ud over, hvad man sædvanligvis ser af dokumentarfilm om både føreren selv og den krig, han var hovedansvarlig for.

  Nærved udtømmende
  Dokumentaren er med sine to og en halv times spilletid måske den mest omhyggelige visuelle indføring i Hitlers politiske og private liv overhovedet. Men omhyggeligheden ligger bestemt ikke kun i spilletiden. Instruktør Fests tilgang til det historiske stof er båret af en nærved udtømmende grundighed i talrige landes filmarkiver.
   

  Unikke klip

  Filmen rummer således både mange af de kendte sekvenser med føreren i hans storhedstid og totale kollaps, men hvad der er nok så interessant: en næsten uudtømmelig strøm af helt unikke klip, som sætter hele nazismen, baggrunden for krigen og ikke mindst baggrunden for Hitlers visioner i et helt nyt og langt mere nuanceret lys.

  Sære og sjældne klip
  Takket være netop disse mange sære og sjældne klip, bliver historien i historien langt mere interessant og direkte spændende. Personen Hitler er i skræmmende grad nærmest gjort fysisk undervejs, heraf denne anmeldelses overskrift "Hitler på hjernen".
   

  Uden pomp & pragt

  De utallige historiske klip er sammensat uden pomp og pragt. Historien fortælles i en lang kronologi, der ikke på noget tidspunkt afbrydes af blinkende lygter eller fikse fortælletekniske virkemidler. I denne stil ligger nøglen til en succesfuld historisk dokumentar.

  Ingen dikterende tone
  Ikke alene er stoffet præsenteret pænt og lødigt, instruktøren er heller ikke faldet for fristelsen at skabe en personligt dikterende tone, en egen holdning til personen Hitler eller hans gerninger. Det er i denne fremragende stil lagt helt i tilskuerens egne hænder - og perception - at dømme, hvorfor og hvordan Hitler blev, som han blev.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1977, Tyskland, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, Biografi, 150 min.

  Dansk titel: Hitler – a Career
  Instr: Joachim Fest Prod: Werner Rieb Manus: Joachim Fest Klip: Karin Haban, Elisabeth Imholte, Fritz Schwaiger Mus: Hans Posegga