The Assassination of Jesse James (2007)

  Efter i mange år at have set op til idolet og ikonet Jesse James, bliver den unge Robert Ford nødt til at tage sit livs sværeste beslutning.


  DEN ÆGTE PULS

  Denne klassiske western er en moderne bedrift, der er værd at fremhæve for den sjældne og betagende ro, der hersker uanfægtet gennem samtlige 159 minutter.

   

  En jaget helt

  Teenageren Robert Ford (Casey Affleck) er ligesom de fleste andre amerikanere i 1880’ernes USA fascineret af Jesse James (Brad Pitt). Jesse James er nationens mest berygtede forbryder og har været jaget uden held gennem umindelige tider.
   

  Møder sit idol

  Da Robert Ford får anledning til at møde sit idol gennem mange år, er han ikke klar over, at mødet bliver begyndelsen til et venskab. Men det bliver et farligt venskab, for prisen for Jesses hoved er høj, og Roberts karakter er svækket.

  Personer formet og afrundet
  Instruktør Andrew Dominik tager sig meget god tid til at forme og afrunde personer og begivenheder i dette to og en halv time lange maskuline epos. Roen og grundigheden er beroligende og etablerer en spædningsophobning langt stærkere, end en traditionel, effektunderlagt genrefilm ville have kunnet præstere.

  Ængstelighed gennem ynde
  I en visuel stil, der er kærtegnende og kælende for detaljen skabes en form for bånd både i tid og handling: Skildringen føles så præcis og rummer en ængstelighed for at miste. En ængstelighed, der kommer til udtryk gennem ynde: I den Oscar-nominerede fotografering af Roger Deakins.
   

  Under huden

  Dette nærvær går under huden, netop fordi filmen er så godt som blottet for meningsdannende lyde eller musik. Forestil dig en gruppe vinterklædte strå, der bøjer sig under sneen og bliver rusket lidt af et vindpust. Uden musik er det en stærk oplevelse af noget smukt, med musik ville det straks have været mere udspartlet, hvad vi skulle synes og føle.

  Den ægte puls
  Instruktøren har altså fingeren på den ægte puls: Dér, hvor hjertet slår, og blodet strømmer, er der ingen musik. Det har han forstået. Derfor kommer filmens klang i stedet til at forme en egen indre musik af skønhed og smerte.
   

  Fin personinstruktion

  Brad Pitt og Casey Affleck har sammen med talrige stjernebiroller mange virkelig gode øjeblikke i den direkte og nærværende personinstruktion. Musikken, der trods alt optræder i velafmålte mængder, er tilpas og behagelig og af Nick Cave og Warren Ellis. Fuldstændig titel: "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford".  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, USA, Canada, Storbritannien, Western, Action, Drama, Teenagere, Dyr på film, 159 min.

  Dansk titel: Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
  Instr: Andrew Dominik Prod: Jules Daly, Dede Gardner, Brad Pitt, Ridley Scott, David Valdes Manus: Andrew Dominik Baseret på: roman af Ron Hansen Foto: Roger Deakins Klip: Curtiss Clayton, Dylan Tichenor Mus: Nick Cave, Warren Ellis
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (C. Affleck)
  • AAN - Bedste fotografering
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (C. Affleck)