Che? (1972)

  En naiv kvinde ankommer ved et tilfælde til et pensionat, der viser sig at være beboet af forskellige galninge, der kun tænker på sex.


  LIDERLIGHEDENS SKYBRUD

  + PLUS: totalt alternativt | humor | absurditeter
  -MINUS: lidt for gakkede scener og situationer

   

  Typisk syret Roman Polanski-komedie, der konstant kredser om uregerlig seksualitet, er komplet vanvittig i sin opbygning og samtidig dybt interessant.
   

  Selvironisk titel

  "What?" er den noget selvironiske titel på dette kaos af en film, der som primær fremdrift har seksualitetens forunderlige natur - og som skaber en række vilde og hysterisk morsomme situationer omkring liderlighedens skybrud. En meget naiv og konstant smilende lillepige-kvinde er tæt på at blive voldtaget, da hun ved et tilfælde firer sig ned til et pensionat.

  Top- og bundløs
  Her bliver hun mødt at mærkelige mennesker, der knap nok ænser hende. Hendes tøj bliver stjålet, og hun må improvisere. Men det viser sig snart, at mændene på pensionatet foretrækker hende både top- og bundløs, hvilket de meget uindpakkede brystkomplimenter hurtigt vidner om. Herfra begynder en række uforudsigelige seksuelle eventyr. En eks-alfons er fx til sofistikerede rollespil med pisk, og vores kvindelige novice lærer nye sider af sig selv at kende.

  En våd drøm?
  Filmen har dybest set ikke noget plot. Det er i hvert fald noget syreskadet. I stedet er historien en række gakkede drømmesekvenser, der kredser om gentagelse og uforklarlige hændelser på et stadie mellem netop drøm og virkelighed. Måske er det faktisk kvindens våde drøm, vi oplever? Det kunne forklare den udslørede og flyvske narrative struktur.

  Sært og absurd
  Filmen er fascinerende, fordi den rummer uendeligt mange døre ind til kringlede perspektiver, der er forfriskende og overraskende. Det er en visuelt stærk og unik oplevelse, igen en Polanski-film, der ikke minder om noget andet - og igen med personligheder, der er ganske sære og absurde, flot og følt spillet af et veloplagt skuespillerhold. Filmen slutter med en finurlig meta-film-vits, hvor filmens titel væves ind i endnu en usandsynlig dialog - og det ’syrede trip’ er ovre. Hold fast, det var alternativt.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1972, Italien, Komedie, Farce, Erotik, 112 min.

  Dansk titel: Hva?
  Instr: Roman Polanski Prod: Carlo Ponti Manus: Gérard Brach, Roman Polanski Foto: Marcello Gatti, Giuseppe Ruzzolini Klip: Alastair McIntyre Mus: Claudio Gizzi
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation