Himlens hjärta (2008)

  To midaldrende par mødes af og til over intime middage, hvor der bliver snakket frit. Men da snakken falder på utroskab, bliver det begyndelsen på en farlig rejse.


  STUDIE I ÆGTHED

  Danske Simon Staho fortsætter ad den vej, han hele tiden er gået, ved at skabe følelsesmæssigt nærværende film med svenske skuespillere i hovedrollen.
   

  Hverdagskærlighed

  At fortælle historien om hverdagskærlighed og problemer i ægteskabelige forhold er ikke nogen enkel kunst. I hvert fald ikke hvis det skal gøres med hjertelighed og troværdighed. Staho er en mester til at nå ind under huden i sine upolerede film, og "Himlens hjärta" er ingen undtagelse.
   

  Midaldrende par

  Det er historien om to midaldrende par, der af og til mødes til intime middage, hvor der snakkes om meget personlige ting. Det plejer ikke at være noget problem, men da samtalen drejes ind på emnet utroskab, bliver det begyndelsen på en farlig mental rejse for alle fire.

  Energi og udstråling
  Få og velvalgte indstillinger med fast kamera, mange nærbilleder af de implicerede - og hermed af deres sindstilstand. For Staho formår at få så meget energi og udstråling ud af sine skuespillere, at filmen næsten udelukkende er de fire pakket ind af fire vægge. Denne kunst mestrede Bergman, og Staho er uden tvivl meget inspireret af den svenske mester, også til denne film.

  Naturlig fortællers optik
  Det er en beundringsværdig stærk film, der aldrig går på kompromis med ægtheden og rejser så meget spænding ud af noget så "enkelt" som mennesker. Det er problemer, vi alle kan sætte os ind i, hvad enten vi vil eller ej, og i en naturlig fortællers optik kan man ikke undgå at blive berørt af historien.
   

  Lidt for meget stemningsmusik

  Der bliver skruet lidt for meget op for stemningsmusikken undervejs, og det er ikke altid lige klædeligt, selvom Staho ellers generelt har helt styr på virkningen ved udeladelse af filmmusik.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, Sverige, Psykologisk drama, 97 min.

  Dansk titel: Himlens hjerte
  Instr: Simon Staho Manus: Peter Asmussen, Simon Staho Foto: Anders Bohman Klip: Janus Billeskov Jansen Mus: Stefan Nilsson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB - Bedste birolleskuespillerinde (Lundqvist)
  • GULDB-N - Bedste skuespillerinde (Endre)